Obranu má vyztužit Eliaquim Mangala

01/02/2018 0 Od Riči

Toffees se dočkali levonohé posily do obrany, i když se nejedná o vysněného levého obránce. Do konce sezóny bude na Goodison Parku hostovat stoper Eliaquim Mangala z Manchesteru City.

26letý francouzský reprezentant, mezi jehož přednosti patří síla v osobních soubojích a fyzická připravenost, letos odehrál za Citizens 15 zápasů. Přebytečným se ale stal poté, co na jeho pozici přišel za velké peníze jiný Francouz Aymeric Laporte.

Everton za hostování nic nezaplatí, bude však hradit celý Mangalův plat, jenž se pohybuje kolem 65 tisíc liber týdně. V podmínkách hostování není zakotvena opce na přestup, jak později informoval deník Liverpool Echo.

Mangala se narodil na předměstí Paříže rodičům pocházejícím z DR Kongo. Rodina se ale záhy přestěhovala do frankofonní části Belgie, kde mladý Eliaquim (čti Eljakym) začal kopat do míče. Kopání mu celkem šlo, a proto si ho jako teenagera vyhlédl Standard Lutych. I v profesionálních podmínkách se Mangalovi dařilo a debut v dospělém fotbale si odbyl již v 17 letech na podzim 2008. Od následující sezóny 2009/10 se zařadil mezi členy základní sestavy a o jeho talentu se mluvilo i za hranicemi Belgie.

Stabilní výkony po dva roky mu vynesly přestup do Porta, které v srpnu 2011 koupilo devatenáctiletého Mangalu společně se záložníkem Defourem za 11 miliónů liber. Už tehdy urostlý obránce nejprve sbíral zkušenosti převážně z lavičky náhradníků, než se v sezóně 2012/13 (své druhé v Portugalsku) probojoval do základní sestavy. V ní se i přes občasné zbytečné surové zákroky udržel a pomohl Portu k obhajobě ligového titulu. V několika zápasech přitom zaskakoval na postu levého obránce.

Kromě mistrovských vavřínů se Mangala radoval i z prvního startu v národním týmu Francie, do něhož byl povoláván celý následující rok, a tak mu neunikla nominace na mistrovství světa 2014. Na šampionátu v Brazílii si nicméně nezahrál ani minutu.

Po MS se upekl další Mangalův přesun. Movití šejkové z Manchesteru City neváhali vyplatit Portu 32 milionů liber, přičemž další 18 miliónů si vyžádaly dvě společnosti, jež vlastnily 40 procent hráčových práv.

Drahý přestup ale nikdy nedostál své ceny. Mangalovi byl sice poskytnut dostatek času a příležitostí na aklimatizaci, tým však opakovaně srážel školáckými chybami. Za svými spoluhráči výrazně zaostával technicky i takticky. S příchodem nového manažera Guardioly v létě 2016 se ocitl mimo kádr a s vděkem kývl na roční hostování ve Valencii, v jejímž dresu ukázal, že nezapomněl hrát fotbal. I přesto si ale v letošní sezóně nezískal Guardiolovu důvěru.