Preview: Everton – Crystal Palace

09/02/2018 0 Od Riči

Po žalostně trapném vystoupení na Emirates Stadium se Everton hodlá vrátit na vítěznou vlnu. Na domácí půdě čelí Crystalu Palace, bývalému klubu manažera Sama Allardycea (příliš velký sentiment ale nečekejte, vždyť Allardyce vedl snad všechny (pod)průměrné prvoligové celky v Anglii).

Minulý víkend ukázal, že minimálně v letošním ročníku může být dno trápení Evertonu prohlubováno donekonečna. Allardyce zvolil na hřišti Arsenalu ultra-obrannou taktiku se sedmi defenzivními hráči. Prý protože se s hráči shodl na tom, že Everton se Arsenalu kvalitativně nemůže rovnat. Divné, že podobnou premisou se v pondělí neřídil Watford, když rozdrtil Chelsea 4:1…

V kontrastu s pětibrankovým debaklem Toffees byl zdařilý debut Ademoly Lookmana v RB Lipsko. Šikovnému mladíkovi stačilo deset minut, aby svému novému týmu zařídil vítězství. Na to konto dostal Allardyce během pozápasové tiskové konference na Emirates Stadium otázku, zda lituje Lookmanova odchodu. Odpověď? „Ne. Mám Yannicka Bolasieho, který stál 30 milionů liber, a mám Thea Walcotta, který stál 20 milionů liber. Oba disponují daleko více zkušenostmi než Lookman. Pokud by dnes nastoupil, nehrál by o nic lépe než ostatní, protože celý tým byl otřesný.“

Při těchto slovech nejednoho příznivce Evertonu napadne, kam vlastně klub v čele s Allardycem směřuje? Ke světlým zítřkům? K zítřkům s talenty jako Lookman v sestavě? Pochybnosti převládávají.

Co se týče dlouhodobých plánů, mezi Evertonians se začíná šířit přání, aby Moshiri co nejdříve přehodnotil svůj postoj a Allardyce vyhodil. Co se potom týká krátkodobých plánů, převládá naděje, že Allardyce zapomene na ultra-obrannou taktiku ze zápasu s Arsenalem a vrátí se k taktice z vítězného zápasu s Leicesterem. Tedy rozestavení 4-3-3, kdy na pravém beku opět bude opět moct naskočit vracející se Coleman a ve středu obranu se nedostane na slabého Williamse. Pozici levého obránce by mohl obsadit Garbutt, to se však nejspíše nestane, a tak si Allardyce hodí kostkou mezi Martinou a Mangalou. Připomínám, že ani jeden z této dvojice není čistokrevný levý bek.

Ve středu pole se proti Leicesteru dařilo trojici Gana, Davies, Rooney, stálo by tak za to, jí dát další šanci. Křídla Sigurdsson a Walcott jsou poměrně jasná a hrot útoku obsadí Niasse, či Calvert Lewin, protože Tosun, jak pravil Allardyce, potřebuje ještě čas na adaptaci.

A může být sestava s Rooneym a Sigurdssonem vítězná, přestože, jak (opět pro jednou) pravil Allardyce, tito dva spolu nemohou hrát? Statistiky říkají, že ano:

  • Pokud pod Allardycem Rooney a Sigurdsson nastoupili společně v základní sestavě, Everton v šesti ligových zápasech čtyřikrát vyhrál, jednou remizoval a jednou prohrál.
  • Pokud pod Allardycem Rooney a Sigurdsson nenastoupili společně v základní sestavě, Everton v šesti ligových zápasech třikrát remizoval a třikrát prohrál.

Z dlouhodobě zraněných se pomalu uzdravují Maarten Stekelenburg a Leighton Baines, druhý jmenovaný by mohl zasáhnout už do dalšího utkání s Watfordem, které je na programu za dva týdny. Ramiro Funes Mori poprvé od března 2017 vyběhl na trávník k soutěžnímu utkání, v týdnu si připsal poločas za U23. Než bude ale na pořadu dne jeho start v prvním týmu, musí odehrát ještě další dva, tři zápasy za U23. Absence Jamese McCarthyho je samozřejmostí.

Crystal Palace, aktuálně 14. tým Premier League, v posledních dvou kolech nasbíral stejný počet bodů za remízy 1:1 na půdě West Hamu a doma s Newcastlem. Svěřencům Roye Hodgsona se po hrůzostrašném začátku sezóny, jenž vyhazovem odnesl manažer Frank de Boer, podařilo opustit sestupové vody. Hodgsonovi však přibyly nové starosti, kvůli zranění na dlouho dobu přišel hned o dva klíčové ofenzivní hráče. Měsíc se bude muset obejít bez Wilfrieda Zahy a dokonce až do srpna bez Bakaryho Saka. Tyto absence mohou mít pro Eagles fatální následky, zvlášť když hlavní útočník Christian Benteke nezažívá dvakrát vydařenou sezónu. Ve 20 ligových kolech vstřelil pouhé dvě branky (je tedy jasné, že proti Everton aspoň jednou skóruje).

Duel bude v sobotu od 19:30 ze záznamu vysílat stanice Digi Sport 1.

Co: Everton FC – Crystal Palace FC, 27. kolo Premier League
Kdy: 10. 2. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Jon Moss