Everton – Crystal Palace 3:1

11/02/2018 0 Od Javor

Tři góly za zlepšený výkon ve druhé půli = tři body. To je rovné.

Domácí sestava doznala jedné překvapivé změny – od začátku nastoupil na pozici stopera Mangala vedle Keana. Na hrotu se od začátku bil Niassé, kritizovaná dvojice Schneiderlin-Williams zaujala pozici na lavičce. Za hosty hrál od začátku ex-RS Benteke.

A zrovna Mangala mohl za první šanci zápasu, leč pro hosty. Chlapce napadlo, že téměř od půlicí čáry zahraje malou dolů, Pickford byl u míče o krok dřív než Benteke, ale jeho odkop se dostal přímo ke Cabayemu. Ten prázdnou branku naštěstí netrefil. Everton odpověděl střelou Sigurdssona po přihrávkách Rooneyho a Walcotta, ale i tato střela šla vedle. O několik minut později se islandský tvůrce hry změnil v nahravače, leč Niassé opět mířil vedle. Když to nevyšlo s Niassém, tak to málem vyšlo s Ganou. Ten po přiťuknutí islandské osmnáctky napálil míč ze třiceti metrů a Hennessey měl co dělat, aby míč u tyčky vyrazil na roh. Šance měli též hosté. Skákavá střela Cabayeho nadělala Pickfordovi problémy, výsledkem byl roh. Z něj dostáhl branky Benteke, leč jednoznačně neplatným způsobem, vykopnout míč z rukavic brankářovi se nesmí. Poločas končil střídáním Mangaly za Williamse (sám se zranil) a slušnou šancí Crystal Palace, leč ve slibné pozici Benteke nedosáhl na centr McArthura.

Zranil se též Coleman, a tak ho do druhé půle vystřídal Kenny. Sigurdsson si pro druhou půli zjevně vyměnil techničky za strelky. Po přiklepnutí Niassého otevřel skóre střelou k pravé tyči – 1:0! A o chvíli později bylo ještě lépe. Opět u toho byl Niassé. Martina se celkem v klidu dostala k centru zleva a hlavička senegalského útočníka skončila u pravé tyče, od které se brankář akorát přesouval do středu – 2:0! Po žluté kartě pro Aanholta bylo sníženo.. ale jen málem. Cabaye udělal vše tak, jak měl, i Benteke trefil míč slušně, Pickford pouze přihlíží, leč meruna skáče vedle tyčky, nikoliv do sítě. Hosté rozhodně převzali aktivitu, nebezpečný byl centr Warda, hlavičku Sörlotha po centru van Aanholta musel vyškrábnout na roh domácí brankář.

Nu a po žluté kartě pro Walcotta za faul na Fosu-Mensaha přišlo zvýšení. Kdo si myslí, že měl v něm prsty Niassé, tak získává jednoho bludišťáka. Jeho střelu vyrazil Hennessey, první byl u míče Sigurdsson, kterému se přes nohu brankáře podařilo dostat míč k Daviesovi. Blonďatý záložník neměl se zakončením z malého vápna problém – 3:0! Posledních deset minut si přišel zahrát i Schneiderlin, když vystřídal Ganu. Čisté konto ale Pickford neudržel, rozhodčí Moss nařídil penaltu za ruku Williamse. Milivojevićova rána byla dostatečně prudká, aby skončila brankou, byť domácí čapajev si na míč sáhl oběma rukama – 3:1.

To byla poslední zaznamenáníhodná akce utkání. Everton si tak připsal tři body, které jsou cenné spíše pro psychiku týmu. Výhra nad kandidátem sestupu doma je splněná povinnost.

Branky: 46. Sigurdsson, 51. Niassé, 76. Davies – 83. Milivojević (pen.)

Everton FC: Pickford – Coleman (46. Kenny), Keane, Mangala (45. Williams),  Martina – Davies, Gana (80. Schneiderlin), Rooney – Walcott, Niassé, Sigurdsson

Crystal Palace FC: Hennessey – Fosu-Mensah, Tomkins, Ward, van Aanholt – Townsend, Cabaye, Milivojević (C), McArthur – Sörloth, Benteke

Karty: 68. Walcott – 54. van Aanholt

Rozhodčí: Jon Moss

Diváci: 39 139