Everton – Brighton & Hove Albion 2:0

11/03/2018 0 Od Javor

Trojice Baines, Coleman a Jagielka konečně spolu v základu = vítězství, čisté konto, dobrý výkon týmu. Náhoda?

Allardyce míní, nemoc mění. Plánovaná sestava se musela změnit, protože Schneiderlin a Gana jsou nemocní. Rooney tak dostal vedle Daviese více obranných úkolů, na hrotu se po dobrém výkonu v Burnley bil Tosun a Klaassen se po gólu za třiadvacítku posadil na lavičku. Tam dělal společnost například Niassému či Holgatovi. Seagulls též mají v kádru jednoho bývalého Evertoniana, stoper Duffy dělal parťáka v obrannné dvojici kapitánu Dunkovi. A pásku v domácím týmu převzal obvyklý muž Jagielka, jehož návrat byl vítaný, protože Williams si začal odpykávát trest za vyloučení.

Právě evetonská šestka měla první šanci utkání, když si pěkně naběhla na centr, ale umístění hlavičky bylo tragické, brankář neměl s chycením problémy, bo šel míč přímo na něj. Domácí nepřekvapivě postupovali kupředu především po pravé straně, kde si Coleman a Walcott čím dál tím více rozumějí. Irský bek si též připsal střelecký pokus, ale netrefil zařízení. Ukvapenou střelou nad se prezentoval Bolasie.

Týž hráč neproměnil slušnou šanci po rohu, kdy k němu propadl míč na vzdálenější tyči, ale trefil jen boční síť. Brighton zahrozil o několik minut později, k prudké střele se dostal Murray, Pickford vyrazil. Následně se o slovo přihlásil Sigurdsson po centru zprava, ale brankář Ryan míč vyrazil a Daviesova dorážka mířila nad. Sbírku střel mimo v první půli doplnil Rooney a Tosun utekl žluté kartě jen díky benevolenci rozhodčího. Na druhé straně chytil Murrayho hlavičku Pickford. Ryan byl jednoznačně zaměstnanějším brankářem první části zápasu.

Co přinesl začátek žlutého poločasu? Rooney dal střílel, i nadále bez efektu, střelou vedle se prezentoval hostující Gross a žlutou kartu dostal Schelotto. Následně padla první branka zápasu. Bolasie nacentroval kousek od vápna na zadní tyč, kde nabíhal Walcott, kterého hlídal Bong. Ten byl síce u míče první, ale poslal ho z malého vápna k tyči vlastní branky – 1:0! Směrem dopředu se i nadále snažil Rooney, ale výsledek byl stále stejně nulový.

Ale Everton má momentálně na střílení branek Tosuna. Turecký hroťák si narazil s Bainesem, pak ještě jednou převzal jeho přihrávku a ranou ze 13 metrů pod břevno nedal brankářovi šanci – 2:0! Jakékoliv šance na zdramatizování utnul hostům Knoackert, když nebezpečným skluzem naštěstí netrefil Bainese. Rozhodčí East ale zná pravidla dobře a s ukázáním červené karty neváhal. Pět minut si zahrál i Klaassen /blýskání se na časy?/, když vystřídal Daviese. Poslední zaznamenáníhodnou akcí byla penalta Rooneyho. Duffy fauloval Calvert-Lewina, ale nejslavnějšímu odchovanci Evertonu (přes nespornou aktivitu) včera nebylo přáno. Ryan jeho střelu vyrazil. Těžko říci, proč nekopal obvyklý penaltový exekutor Baines.

Everton vyhrál zaslouženě, Brighton byl jednozačně přehrán. Našly se i klady. Bylo by dobré, kdyby byl tento výkon zopakován i příští týden ve Stoke.

Branky: 60. Bong vlastní, 76. Tosun

Everton FC: Pickford – Coleman, Jagielka, Keane, Baines – Rooney, Davies (84. Klaassen), Sigurdsson – Walcott (73. Calvert-Lewin), Tosun, Bolasie (78. Holgate)

Brighton & Hove Albion FC: Ryan – Schelotto, Duffy, Dunk, Bong (82. Suttner) – Knockaert, Kayal (69. Locadia), Pröpper, Izquierdo – Gross –  Murray (77. Ulloa)

Karty: ŽK: 55. Schelotto, ČK: 80. Knockaert (oba Brighton)

Rozhodčí: Roger East  Diváci: 39 199