Preview: Everton – Brighton & Hove Albion

09/03/2018 0 Od Riči

Everton se v této sezóně snad už popatnácté bude snažit restartovat sezónu. Po dvou venkovních porážkách přivítá ve veledůležitém (záchranářském) boji nováčka a tabulkového souseda Brighton a Hove.

Výjezdy na půdu na Watfordu a Burnley měly Everton přiblížit k sedmému místu, které pravděpodobně přinese kvalifikaci do evropských pohárů. Allardyceova družina ale po dvou ustrašených výkonech nezískala žádný bod.

Žádný. Nic. Nula.

Hello darkness, my old friend ☹

Rázem tak opět vyvstaly obavy o zachování prvoligové příslušnosti. Devět kol do konce ligy sice náskok na sestupové pozice sice činí sedm bodů, ovšem šest proher z posledních devíti ligových kol a tragický herní projev příliš optimismu nepřidávají.

Jakousi naději před sobotním zápasem aspoň přiživují poslední dva domácí duely s Leicesterem a Crystalem Palace, které Everton ovládl.

Allardyce, jenž je stále přesvědčen, že na Goodison Parku setrvá déle než do konce aktuální sezóny (Hello darkness, my old friend ☹), bude postrádat vykartovaného Williamse a dlouhodobě zraněné Mangalu s McCarthym. Po dlouhé době jsou naopak připraveni nastoupit Funes Mori, Jagielka i Baines.

Minimálně podprůměrný Martina, mimochodem Allardycem nejvyužívanější hráč, se tedy musí obávat o místo v základní sestavě. O to by se za normálních okolností neměl strachovat Cenk Tosun. Turecký reprezentant si před týdnem otevřel střelecké konto v Premier League a odehrál solidní zápas. Jenže Everton je momentálně na hony vzdálen aspoň nečemu, co se i trochu podobá normálu, proto nebude překvapivé, když Tosun usedne jen na lavičku.

Hello darkness, my old friend ☹

Seagulls přicestují na Merseyside ve velmi dobrém rozpoložení. Po 29. kolech mají na kontě 34 bodů (stejně jako Everton) a zaujímají 10. příčku (o místo nad Evertonem).

V posledních sedmi soutěžních zápasech pětkrát vyhráli a dvakrát remizovali, přičemž naposledy doma porazili Arsenal 2:1. Vítěznou branku zaznamenal zkušený útočník Glenn Murray, který v letošní Premier League vstřelil již 11 branek. On, drzí křídelníci Knockaert s Izquirdem a tvůrce hry Gross představují hlavní ofenzivní nebezpečí.

Brighton postrádá zraněné Browna, Sidwella a Skaláka.

Utkání vysílá stanice Digi sport 1 ze záznamu dnes od 20:30.

Co: Everton FC – Brighton & Hove Albion FC, 30. kolo Premier League
Kdy: 10. 3. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Roger East