Preview: Stoke City – Everton

17/03/2018 0 Od Javor

Hrnčíři již v lednu vyměnili manažera. Ten současný, Paul Lambert, označil dnešní utkání za nejdůležitější pro jeho tým v sezóně. Domácí jsou předposlední a momentálně by sestupovali, Everton je jedno vítězství od hranice čtyřiceti bodů, která znamená záchranu. Oběma týmům jde o hodně.

Když se nedaří, tak se vyhazuje trenér/manažer. Tuhle starou pravdu znají i na východě Anglie, a tak se bývalý Evertonian, Mark Hughes, v lednu pakoval. V současnosti šéfuje klubu Paul Lambert, který je nejznámější asi tím, že tři roky tutéž pozici vykonával v Aston Ville, klubu, který je primárně zodpovědný za vznik ligové soutěže v roce 1888.

Ale to je historie a jeden z nejstaších klubů v Anglii (založen 1863!) prožívá momentálně trudnou současnost. Kdyby ještě Stephen Foster žil, tak by možná o téhle sezóně napsal další knihu. Hrnčíři ale mají nyní opravdu formu sestupového týmu. Naposledy vyhráli 20. ledna doma nad Huddersfieldem, předchozí vítězství bylo před dalším měsícem nad WBA, jediným týmem tabulky, který je pod nimi. Anglický pohár? Vypadnutí s Coventry City, mužstvem ze čtvrté ligy. A tak mají Crouch a spol. do konce sezóny jediný úkol – zachránit se. Lambert k tomu říká následující: „Jestli v sobotu vyhrajeme a dostaneme se z pásma sestupu, tak to pro nás bude velká psychická vzpruha.“ To budou mít dnešní domácí pod jeho vedením dost těžké, Skot ještě Everton za svou kariéru manažera neporazil. Kádr je celkem zdravý, s otazníkem je start útočníka Dioufa, pokud by zvládl být nominován k zápasu, tak by se na lavičku posadil dříve, než se čekalo. Již nějaký ten týden laboruje se zraněným ramenem. A určitě kvůli zlomené noze bude chybět záložník Ireland.

Prestižní duel to bude pro brankáře. Butland i Pickford byli povoláni do reprezentace na přátelská utkání proti Nizozemí a Itálii. Všeobecně se očekává, že právě tito dva svedou souboj o pozici jedničky pro MS (tedy pokud tam Anglie vůbec pojede, premiérka Mayová kvůli atentátu na Skripala pohrozila, že repre na ruské MS neodletí). Pickford v posledním zápase chytal dobře a celkově se na výkon obrany a týmu dalo dívat. Je vidět, že trojice Baines, Coleman a Jagielka je na sebe zvyklá a sehraná, lze se důvodně domnívat, že do ní zasahováno nebude a obrannou čtveřici vytvoří spolu s Keanem. V záloze bude chybět Sigurdsson, který se kvůli zranění kolene odpočine od fotbalu minimálně na šest týdnů. Někdo ho tedy bude muset nahradit a Klaassen to asi nebude, byť bych si vsadil, že přijde na hřiště jako střídající hráč. Co se týká útočné části týmu, tak se nabízí postavení DCL i Tosuna a funkci hlavního centrovače do vápna by si vzal na starost Walcott. Trojice v takovém případě pro střed hřiště? Asi Davies, Rooney a Gana. Samozřejmě chybí Williams, který si odpykává druhou část třízápasového trestu (vrátí se na derby). Koleno nepustí do hry dalšího stopera Mangalu a zlomená noha nedovolí hrát McCarthymu.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 1.

Co: Stoke City FC – Everton FC, 31. kolo Premier League
Kdy: 17. 3. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: bet365 Stadium, Stoke-on-Trent 
Rozhodčí: Martin Atkinson