Everton – Manchester City 1:3

31/03/2018 0 Od Riči

Překvapení se nekonalo. Manchester City si zcela bez sebemenších problémů poradil se slabým Evertonem a už v příštím kole se může stát ligovým mistrem.

Manažer Sam Allardyce na předzápasové konferenci sebevědomě prohlásil, že se těší většinové podpoře fanoušků Evertonu. Následně právě ona většina Evertonians Allardycea zahltila hlasitou a mnohdy expresivní kritikou, která po dnešním zápase stěží utichne.

Naopak.

Na hře pod Allardycem lze velmi obtížně hledat pozitiva. Pokud Toffees náhodou vyhrají, stane tak ve většině případů na domácí půdě a proti velmi podprůměrnému protivníkovi. Proti kvalitnímu, ale i průměrnému protivníkovi jsou bezradní. Aneb rychlé hodnocení velikonočního kola s Manchesterem City.

Allardyce se dnes rozhodl nahradit zraněného tvůrce hry Sigurdssona útočníkem Dominicem Calvertem-Lewinem, jenž operoval pod hrotem Tosunem. Rovněž zraněného defenzivního záložníka Ganu zase zastoupil kritizovaný Schneiderlin.

Ani na lavičku náhradníků se potom nevešli Kenny nebo Klaassen.

Ligový lídr se nijak neostýchal a Everton začal terorizovat již od úvodu. Ve 4. minutě Silva centroval v těžké pozici, našel ovšem Saného, který přesným halfvolejem otevřel skóre – 0:1. Toffees mohli – či spíše měli – vzápětí vyrovnat, jenže hlavičkující Bolasie poslal centr Calverta-Lewina trestuhodně nad bránu.

Jak se má zakončovat gólová šance předvedl Bolasiemu za několik dalších sekund Gabriel Jesus. Brazilec v základní sestavě nahradil zraněného kanonýra Agüera (těžko to však považovat za oslabení ManCity) a v 12. minutě na konci rychlého protiútoku zužitkoval nabídku Kevina de Bruyna – 0:2.

O výsledku utkání tak bylo rozhodnuto už po 12 minutách, záhadou pouze bylo, o jak vysokém debaklu se bude referovat. Hostující hráči si na trávníku dělali, co chtěli – pro fotbalového fanouška poezie Jacquese Préverta, pro fanouška Evertonu recitační okénko mladého pionýra ze 70. let.

Kdo by řekl, že nemobilní střed pole Schneiderlin-Rooney nebude stíhat světové a vířící záloze Citizens…

V 37. minutě po sérii neproměnných šancí zvyšoval už na 3:0 pro City Raheem Sterling, podruhé v utkání se přitom vytasil s perfektních asistencí David Silva.

První poločas výstižně sumarizuje následující statistika: jak Fernandinho (62), tak de Bruyne (61) zaznamenali v první půli více úspěšných přihrávek než všichni hráči Evertonu dohromady (59). Stejně jako Allardyceova taktika si jenom kritiku zaslouží odevzdaný přístup domácích hráčů.

Ve druhém poločase Guardiolovi svěřenci ubrali na tempu a Everton, jehož výkonu také prospělo střídání energického Daviese za Rooneyho, toho využil. V 63. minutě Bolasie nenápadnou střelou zpoza bránícího Walkera zaskočil brankaře Edersona a pocit z ligové branky si vychutnal po dlouhých 525 dnech – 1:3. Následně po rohu těsně vedle hlavičkoval Cenk Tosun.

Sam Allardyce ale pravděpodobně neměl ambice pokusit se zvrátit výsledek. Jak jinak si vysvětlovat jeho střídání v 75. minutě, kdy ze hřiště stáhl útočníka Calvert-Lewina a do hry poslal defenzivního záložníka Baningimeho. Ve zbytku střetnutí se tak již skóre nezměnilo.

A co řekl Allardyce v pozápasovém komentáři? „Výhra proti týmu z TOP4 je bonus.“ Vzhůru do Merseyside derby za týden.

Branky: 63. Yannick Bolasie – 4. Leroy Sané, 12. Gabriel Jesus, 37. Raheem Sterling

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Michael Keane, Phil Jagielka, Leighton Baines, Wayne Rooney (57. Tom Davies), Morgan Schneiderlin, Theo Walcott, Dominic Calvert-Lewin (75. Beni Baningime), Yannick Bolasie, Cenk Tosun (79. Oumar Niasse)

Manchester City: Ederson, Nicolás Otamendi, Vincent Kompany, Aymeric Laporte (87. Danilo), Kyle Walker, Kevin De Bruyne (77. İlkay Gündogan), Fernandinho, David Silva, Leroy Sané, Raheem Sterling (64. Bernardo Silva), Gabriel Jesus

Rozhodčí: Paul Tierney

Diváci: 39 221