Preview: Swansea City – Everton

13/04/2018 0 Od Riči

Po promrhané šanci porazit městského rivala a aspoň trochu opticky vylepšit nevydařenou sezónu cestuje Everton do jižního Walesu. Tamější Swans se perou o ligovou příslušnost.

Do konce ligového ročníku zbývá pět kol. Po nich se Sam Allardyce rozloučí s Evertonem. Nebo také ne. Obsazení postu manažera pro příští sezónu je jeden velký otazník. Fanoušci, ač Allardyce sebepřesvědčivěji deklaruje opačně, hlasitě křičí po změně. Bude vyslyšena? Na tahu je Farhad Moshiri, vlastník největšího podílu v klubu.

Moshiri si ale rád dává načas, což ostatně předvedl už na podzim po vyhazovu Koemana. Je tedy velmi pravděpodobné, že konec sezóny jenom podtrhne podprůměrnost posledních měsíců. Allardyce nevypadá, že by týmu mohl nabídnout více než jistotu záchrany a hráči dvakrát neoplývají bojovností. Tedy těch 12-13 hráčů, kteří poslední dobou nastupují víkend co víkend bez ohledu na výkony, jež předvádějí.

Členové širšího kádru, hladoví po příležitosti, zůstávají nepochopitelně opomíjeni. Rozhodně nemusí platit, že náhradníci jsou lepší než současní hráči základní sestavy, ovšem v aktuální fázi sezóny, kdy Everton jen těžko dosáhne na evropské poháry a má zajištěnou záchranu, je absence rotace sestavy stěží pochopitelná.

Naposledy si prazvláštní Allardyceovo vyjádření na svou situaci musel vyslechnout Davy Klaassen, ještě loni kapitán Ajaxu. „Pokud by se naskytla možnost, nechal bych ho hrát. Já ale takovou možnost nemám, musím totiž vítězit. Jednoduše nemám ten luxus, protože pokud bychom potom prohráli, obrátilo by se to proti mně. Možná, pokud se vyskytnou nějaké disciplinární tresty či zranění, dostane příležitost ukázat, co umí,“ pravil bývalý trenér Anglie, kterou vedl 67 dní.

Podobně jako Klaassen je ignorován například Nikola Vlašić, dvacetiletý mladík s velkým potenciálem, jejž ale těžko rozvine na tribuně. Chorvatovi uniká letenka na letní mistrovství světa do Ruska a jeho frustrace narůstá.

V základní sestavě Evertonu tak nelze čekat mnoho změn. O start od první minuty se hlásí uzdravený Gana, Funes Mori by mohl nahradit Jagielku, jehož v týdnu trápilo menší zranění. Další zásahy do sestavy by však byly překvapivé, včetně těch do křídelních prostorů, kde poslední týdny operují nevýrazní Bolasie a Walcott.

Na seznamu zraněných nadále setrvávají Stekelenburg, Holgate, Mangala, McCarthy a Sigurdsson.

Jestliže Everton může postrádat motivaci k zápasu, Swansea nikoliv. S Velšany to ještě v prosinci vypadalo takřka beznadějně, horkého adepta na sestup se ale ujal Portugalec Carlos Carvalhal a téměř nemožné se stává skutečností. V tuto chvíli se Swansea nachází na 15. místě se čtyřbodovým náskokem na první sestupovou příčku.

Carvalhal, v letošní sezóně vyhozený z druholigového Sheffieldu Wednesday, zhodnotil své dosavadní angažmá ve Walesu vcelku netradičně: „Když jsem přicházel do Swansea, byl jsem jako hasič vcházející do hořícího domu. Všechno bylo v plamenech, naděje na záchranu se blížily nule. Nakonec se mi sice s vypětím všech sil podařilo uhasit požár, nicméně stále třeba dávat pozor na doutnající zbytky, neboť hrozí nebezpečí opětovné katastrofy.“

Swans na domácí půdě pod Carvalhalem již zdolali Arsenal, Liverpool či Burnley. Z taktického hlediska si zakládají na zhuštěném středovém bloku. Bez míče drží rozestavení 5-4-1, kdy tři stopeři jsou hluboko zataženi. S míčem pak přecházejí k 3-4-3, kdy krajní beci doplňují rychlé protiútoky.

Do sobotní střetnutí nezásahnou zranění Sanches, Fer a Bony. O startu Sama Clucase a Mikea van der Hoorna rozhodne až předzápasový zdravotní test.

Utkání vysílá stanice Digi sport 1 ze záznamu ve 22:55.

Co: Swansea City AFC – Everton FC, 34. kolo Premier League
Kdy: 14. 04. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: Liberty Stadium, Normandy Road, Swansea, Wales (kapacita: 20 088)
Rozhodčí: Lee Mason