Game of Loans: Antonee Robinson

13/06/2018 0 Od Riči

20letý levý obránce Antonee Robinson zamířil během loňského léta trochu v tichosti do druholigové Boltonu sbírat první zkušenosti se seniorským fotbalem. Na Macron Stadium ale zaujal a do Evertonu se vrací s ambicemi vybojovat si místo v A-týmu. Více o čerstvém americkém reprezentantovi pověděl fanoušek Trotters Tomáš Kohlmann

Robinson se narodil americkým rodičům v anglickém městě Milton Keynes. Pro velký fotbal byl vychován v akademii Evertonu, jejíž členem byl od svých 11 let. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v právě končící sezóně, kdy v dresu Boltonu Wanderers naskočil do 30 ligových utkání, v nichž si připsal čtyři asistence. Jeho talent neunikl národnímu týmu USA, debutoval na konci května v zápase proti Bolívii a o víkendu sklidil chválu za výkon v duelu se silnou Francií.

Tomáši, ještě než se dostaneme k Robinsonovi, nemohu ignorovat šílený závěr sezóny. Bolton si jistotu záchrany zajistil až v posledních deseti minutách závěrečného utkání s Nottinghamem Forest, když zvítězil po obratu z 1:2 na 3:2. Jak si tento zápas prožíval i s ohledem na celý průběh sezóny?

Po návratu z League One nemohl být cíl jiný než záchrana v soutěži. Úvod přitom byl naprosto tristní, první vítězství až ve 12. kole, kdy jsme zároveň vstřelili první branku po sedmi zápasech v takřka stejný moment, jako Crystal Palace v Premier League skórovali první gól sezóny proti Chelsea po stejné sérii a také nakonec sezónu otočili k záchraně.

Okolo Vánoc se dařilo vyhrávat domácí zápasy, tým se dostal z pásma sestupu a během jara v to jednu chvíli vypadalo na pohodovou záchranu, zejména s příhodným losem v závěru soutěže, ovšem jediný bod od 39. do 45. kola nás poslal znovu do pásma sestupu a v posledním kole už byla potřeba souhra okolností. Reálně tři týmy (celkově pět) hrály o dvě sestupová místa a v těsném souboji s Barnsley a Burtonem se během posledního kola šestkrát měnil virtuálně zachráněný tým, nakonec to dopadlo dobře, ale nervy to byly obrovské.

Jaká je vlastně nejbližší budoucnost Boltonu? Lze už v příští sezoně očekávat výkonnostní progres?

Není jednoduché odhadnout budoucnost. Klub se dlouhodobě potácí ve finančních problémech, však i od prosince 2015 až do září 2017 byl pod přestupovým embargem, přesto věřím, že letošní těžce vybojovaná záchrana pomůže k lepším časům. Sázkové kanceláře z Trotters dělají druhého nejvážnějšího adepta na sestup, ale bylo by hezké, pokud bychom byli vzdáleni záchranářským bojům. Pro letní přestávku bych si moc přál návrat Lee Chung-yonga, se kterým nepočítají v Crystal Palace, to by mohlo nasměrovat dobrou cestu.

Ve zmíněném klíčovém utkání s Nottinghamem Forest odehrál plných 90 minut Antonee Robison. Jak se od počátku sezóny vyvíjelo jeho postavení v kádru?

Antonee přišel do Boltonu relativně neznámý, byla to jeho první zkušenost s profesionálním fotbalem, ale adaptoval se výborně a už v říjnu se stal jedničkou na postu levého obránce.

Nastupoval Robinson pouze na své primární pozici levého obránce?

Robinson se výborně prezentoval zejména do ofenzivy a byl tak využíván zejména na kraji pětičlenné obranné formace, při hře na čtyři obránce více prostoru dostával více defenzivněji zaměřený Andrew Taylor, ale obecně hrál Taylor levého obránce, byť velmi křídelního.

Jak ty osobně hodnotíš Robinsovy výkony?

V zápasech, které jsem viděl, Robinson působil velmi svěže a sebevědomě. Svoji první příležitost dostal v době, kdy už se hrálo na posledním místě tabulky a určitě to pro něj nebude jednoduché, ale jeho vysvědčení je, že z celého týmu měl nejvíce gólových asistencí. Postupem sezóny i byla znát zlepšující se defenzivní práce.

Popiš, prosím, Robinsonovy přednosti a slabiny.

Velkou předností je rychlost a kopací technika. Jeho průniky po křídle dělaly soupeřům značné potíže a dokázal i kvalitními centry vypracovat řadu šancí a z nich vyplývajících branek, když zapracuje i na defenzivní stránce, bude z něj komplexní krajní obránce.

Je podle tebe už Robinson připraven nastupovat v prvoligovém týmu, který by rád proháněl elitní šestici?

Rád bych, aby dostal ještě jednu sezónu hostování v Boltonu, ale samozřejmě bych mu přál, aby se dokázal prosadit do prvního týmu Evertonu. Má tam jednoho z nejlepších možných mentorů, Leightona Bainese, a vzhledem k Robinsonovým velmi dobrým nedávným vystoupením v americkém národním týmu věřím, že by už dokázal Bainese i zastoupit.