Game of Loans: Kieran Dowell

09/06/2018 0 Od BlueBlooded

Rodák z Ormskirku a vychádzajúca hviezdička akadémie. Ako sa darilo v drese Nottinghamu Forest číslu 20, sa dozviete v rozhovore priamo od samotných Tricky Trees.

Pamätáte sa? Ja som vás varoval a už ho tu máme. Redakcii totiž nedá spávať. Chýry sa šírili rýchlosťou internetového pripojenia a ospevné hlasy z druhej ligy referovali, už nám známe poznatky. Lenže každá minca má dve strany. Podobne ako sezóna v Championship. I tie temné zákutia Dowellovho hosťovania s pohľadu najpoverenejšieho, nám objasní Viktor. Človek, ktorý stojí za doménou NottinghamForest.cz!

V prvom rade Ti chcem poďakovať, že si prijal moju ponuku na tento rozhovor. Snažíme sa články robiť zaujímavejšími a myslím si, že začlenenie perspektívy z prvej línie je vždy oživujúce. Preto som mal uľahčenú prácu, keďže na webe disponujeme odkazom na nottinghamský klub, ktorý rozhodne patrí medzi najsympatickejšie a i keď červenú farbu z princípu nemusím, tú Vašu rozhodne znesiem. Dokonca aj na našom hráčovi. Ako si sa prosím ťa dostal k fandeniu The „better“ Reds a k webu, ktorý prevádzkuješ?

Já zase děkuji za projevený zájem o mé názory. Nejprve k té červené barvě, samozřejmě chápu, kam míříš. Je třeba si uvědomit, že Forest jsou ti praví Reds, doslova The Original Reds. Jako první fotbalový klub v Anglii (a tedy i na světě) začali používat červenou barvu. A já osobně, stejně jako drtivá většina dalších fans Forest, ten červený klub z města, kde sídlí Everton, nemám rád. Mé fandění Nottinghamu trvá doslova několik desítek let, byl jsem kdysi fascinován manažerem Brianem Cloughem a úspěchy, které tento provinční klub dokázal pod vedením tohoto skutečného fotbalového génia dosáhnout. Jen o Cloughovi bychom se mohli bavit několik hodin.

Samozřejmě v časech železné opony to bylo složitější, informací moc nebylo. Ale se změnou společenských poměrů jsem si našel kamarády v Anglii a v Irsku, uskutečnil jsem několik návštěv na Ostrovech a viděl jsem asi přes 40 zápasů Forest. Protože jsem již nestihl Reds v Premier League, navštívil jsem kromě našeho City Ground zápasy např. na stadionech v Coventry, Sheffieldu, Leedsu, Oldhamu nebo Wolverhamptonu. Byl jsem i na výjezdu na letní přípravě v Německu. Od roku 2003 provozuji web, na který se „nalepilo“ několik dalších českých a slovenských fanoušků, s řadou z nich udržujeme pravidelné kontakty. Bohužel musím uznat, že se webovým stránkám poslední dobou nevěnuji tolik, kolik by si zasluhovaly. Ale vyplývá to i z jisté frustrace z dění v klubu v posledních sezonách.

Klobúk dole. Takúto kapacitu nespovedáme každý deň a nie každý sa môže pochváliť takýmito zážitkami. Ale kľúčová otázka musí prísť, aby čitatelia neodchádzali namosúrení. Čo ty a Everton? Hovorí ti niečo futbalové pozadie na Merseyside, prípadne nájdeš nejaké sympatie?

Protože již toho pamatuju docela dost, vybavuje se mi zlatá éra klubu v polovině 80. let a jména jako Southall, Steven, Stevens. Jeden rok za vás hrál i Lineker, že? Vzpomínám si docela dobře na zápas s Bayernem v Poháru vítězů, který Everton vyhrál myslím 3:1 a já se na to díval v západoněmecké televizi, kterou jsme za komoušů v pohraničí bez problémů chytali. Byl to úchvatný mač.

A pak finále proti Rapidu Vídeň, za který tehdy hrál Tonda Panenka. Máme z té doby něco společného. Forest se ve druhé polovině 80. let pravidelně umisťovali v popředí tabulky a dvakrát vyhráli League Cup. Stejně jako Everton jsme byli poškozeni trestem od UEFA za řádění fandů Liverpoolu v Bruselu. Jakkoliv je můj vztah k Evertonu celkem neutrální, porovnám-li to s LFC… tady vlastně není co porovnávat.

Sympatie jsou jasně na modré straně. Oceňuju to, že jste snad šedesát let nesestoupili z ligy a velice si mi líbí váš tradiční stadion Goodison Park. Váš web Evertonu občas sleduji, líbí se mi jeho tradiční pojetí i design a také oceňuji jeho „dlouholetost“. Zvlášť dnes, kdy sociální sítě normální weby válcují, je to třeba ocenit.

Ajajáj, teraz si si náramne šplhol. A máš pravdu, Gary to s nami potiahol len jednu sezónu práve kvôli spomínanému trestu, ktorý doteraz väčšina s nás nevie predýchať. Hoci sme sa nestretli na trávniku takmer dvadsať rokov, niečo máme spoločné. Aj ako kluby a aj ako fanúšikovia, ktorí fandia zahraničnému klubu, vzdialenému takmer tisíc míľ, nie to ešte kilometrov. Tradičný klub bez novodobého úspechu, v našich končinách celkom raritná úchylka. Ako vnímaš dlhodobé strádanie bez väčších úspechov, ktoré trápi oba naše tábory? Je ťažké nájsť v Čechách a na Slovensku ďalších vyznávačov „Lesa“? Lebo Karamelky na stromoch tiež zrovna nerastú…

Moc nás není, ale dají se najít. Fandové Forest jsou většinou starší kluci, kteří pamatují éru Briana Clougha nebo aspoň polovinu 90. let, kdy za nás hrál Collymore, byli jsme třetí v PL a dostali jsme se do čtvrtfinále Poháru UEFA. To už je ale dávno pryč. Máš pravdu, fandit klubu, který nemá v poslední době trofeje, je podivné a snad je to i úchylka. Někdy to není jednoduché, když jaksi není vidět ani světlo na konci tunelu a po krátkodobém vzepjetí zase spadneš do bahna. Na druhou stranu je to dobrý test loajality.

Fandí se zkrátka a dobře jen jednomu klubu. Můžeš změnit ženu, práci, auto – ale nikdy klub, kterému fandíš. Ještě upozorním, že klub není Forest jako „les“, to je častá záměna. Forest se pojmenovali podle hřiště Forest Recreation Ground, kde sehráli na jaře 1866 svůj historicky první zápas proti Notts County. Takže nikoliv Les nebo Lesníci, jak se nám v Česku a na Slovensku občas říká. My jsme prostě Reds nebo Forest, ale zkrátka ne jako les, no…

Ou, tak to sa musím hneď aj ospravedlniť. Viem, že aj my sme hákliví na takéto veci. Každopádne, nikto kto si prečíta tento už skvelý rozhovor, neodíde bez pocitu zadosťučinenia z nadobudnutých poznatkov. Collymore? Hriešnik jeden… Ja osobne som celkom sčítaný na vašej doméne, avšak to isté nemôžem povedať o druhých. Určite im to ale viem odporučiť. Človek by povedal, že nie je práve výhra ísť od rodiny Al-Hasawi k Marinakisovi. Môžeš nám prosím ťa osvetliť súčasnú situáciu Nottinghamu Forest a dôvod, prečo nebojujete v play-off o Premier League pravidelne vy, ale Derby County?

Podívej, tvá úvaha stran majitelů je mylná. Al-Hasawi, to byla naprostá katastrofa! Ano, když v létě 2012 klub koupil, dá se říct, že ho zachránil. Ale jeho další kroky, to byl chaos, zmatek nad zmatek. Pozdní placení faktur, opožděné platby za přestupy, vyhazovy schopných zaměstnanců v klubu, neustálé výměny manažerů. Nakonec to dopadlo tak, že řada důležitých pozic ve vedení nebyla vůbec obsazena. Na poli přestupů to bylo taky špatné, vyhodilo se ukrutné množství peněz často za hráče, kteří vůbec neměli kvalitu a dřív nebo později šli stejně pryč.

Pozitivem bylo, že zainvestoval do akademie, která produkuje docela solidní fotbalisty. Ano, Marinakis je určitě kovboj, zprávy z Řecka jsou často dost zvláštní, na druhou stranu je to chlap, co o fotbale něco ví a něco v něm dokázal. Snad bude chtít něco dokázat i v Anglii. Klub zbavil dluhů, sehnal kvalitní lidi do vedení, takže uvidíme.

Bohužel na hřišti to stále nešlape. Kvůli Al-Hasawimu utrácení na nás před pár lety uvalili embargo vyplývající z FFP (byť osobně toto pravidlo považuju za špatné, popírá kapitalismus volné soutěže, ale Západ je dnes celkově prolezlý všemožnými regulacemi, tak se asi není co divit), takže jsme asi rok nemohli dělat přestupy. Neustále se měnili manažeři, každý z nich měl jiné pojetí fotbalu, a tak z toho všeho byl jen chaos. V Derby té stability bylo víc, a tak je náš rival poslední dobou lepší. Ale koneckonců také to nikam nevedlo.

Ja som zástanca myšlienky, že klub majú vlastniť fanúšikovia, no nie vždy sa to dá, však? Nebol som nadšený ani keď Moshiri prevzal opraty, ale zatiaľ to je skôr spasiteľ než nutné zlo. Mark Warburton cez leto ukázal prstom práve na našu mladú nádej, ktorú priviedol na ročné hosťovanie. Kieran mal vtedy stále 19 rokov a bol považovaný za ďalšiu vychádzajúcu hviezdu akadémie po Rossovi Barkleym, či Wayneom Rooneym. Vedel si o koho ide? Ja sa priznám, ja som mal dobrú predtuchu. Videl som typologické nákupy a tušil som, že štýl ex-manažéra Rangers mu sadne.

Zjistil jsem si o něm informace až ve chvíli, kdy přicházel. Byla to určitě dobrá volba, ať pro Dowella, nebo pro Forest. Warburton preferuje kombinační styl, do něhož Kieran dobře zapadl, navíc je to velice dobrý exekutor standardních situací. Warburtonův fotbal je ale zároveň i trochu naivní. Je to prostě „přihrávka za každou cenu“. A když na to není hráčská kvalita, jde to do kopru. Tak se taky stávalo, že jsme se upřihrávkovali až k vlastnímu velkému vápnu, místo odkopu přišla chyba, nahrávka soupeři a inkasovaný gól. Defenzivní činnost byla pod Warburtonem jedním slovem zoufalá.

Jeho malé dobrodružstvo v druhej lige som jedným očkom sledoval a úprimne, nečakal som až takú priam strhujúcu polku kampane v jeho podaní. Predpokladám, že ani ty. Vieš nám povedať, v čom vynikal a prečo si Vás získal? Zvyknem ho totiž aj famíliarne nazývať „Pán Prvý Dotyk“ či „Ľavá Noha Diabla“.

Vynikající cit pro přihrávku, velmi dobré zpracování míče, solidní střelba. Rozhodně to byla kvalitní posila. Překvapila mě i jeho střelecká úspěšnost. A i když je to takový „chroust“, popasoval se slušně i s fyzicky vyspělejšími protihráči v záložních řadách soupeřů. Jako fandové jsme si ho velmi oblíbili, samozřejmě nám bylo líto, že to není náš hráč, ale z hostovaček v posledních letech byl Kieran jeden z nejlepších.

Potom však prišla drsná zima s jej návalom zápasov, výmena trénera a zdá sa, že Dowella to celkom zaskočilo. Veľa sa vraví o strate jeho sebavedomia. Kde bol podľa teba problém? Posadil ho už Warburton, alebo prišiel útlm po nástupe Španiela? Vraví sa totiž, že Karanka je práve poctivo defenzívny a viem si predstaviť, ako znechutene Kieran vyklusával zápasy na periférii diania.

Nemá cenu zdůrazňovat, jak je Championship těžká soutěž. Zvlášť pro mladé hráče (ale i pro mnoho kluků třeba z francouzské nebo holandské ligy, ti často vůbec nechápou, co se děje…) a Dowell to asi trochu pocítil. Warburton mu věřil, ale myslím, že už za něj občas seděl. Správně připomínáš, že Karanka preferuje jiný fotbal, je založený na defenzivě. Na Kieranův post si pořídil na hostování Tomlina z Cardiffu, ten se hned od začátku chytil, a tak dostával jednoznačně přednost.

My tu máme za to, že jeho výlet na City Ground bol úspešný ťah, ako pre klub, tak pre hráča. Ty máš z toho aký pocit? Ak si zosumarizuješ sezónu celkovo, myslíš, že by bol jeho prínos nahraditeľný? Aj Aitor a Mark sa nechali počuť, že chlapec má, respektíve môže mať pred sebou veľkú a svetlú budúcnosť.

Ano, opakuji, že to bylo oboustranně prospěšné. Zvlášť v první polovině sezony jsme mohli Dowella označit za jednoho z tahounů týmu, trošku mu časem uškodila jistá liknavost v defenzivě, která ale souvisí i s nezkušeností. Přišla i ztráta formy. Těžko se to celkově hodnotí, protože došlo ke změně trenéra a ke změně stylu.

Nepochybuji, že by ho i Karanka dokázal do týmu zapracovat. Technicky bychom těžko hledali lepšího fotbalistu v kádru Forest, to hovoří za vše. Navíc je to takový pozitivní typ. Má před sebou určitě skvělou budoucnost, jen musí dostat šanci a pravidelně hrát.

Zapeklitá otázka nesmie chýbať. Bral by si Dowella na hosťovanie aj na budúcu sezónu? Ja nepredpokladám, že mu Silva poskytne komfort učenia sa za pochodu. Nie som si istý, či ešte má na pravidelnú dávku minút na najvyššom leveli a ak by mal vysedávať dieru do drahých poťahov, to radšej môže znova pomôcť Forest. Nešpekulovalo sa vo vašich kuloároch aj o možnej kúpe?

O koupi se moc nemluvilo, karty byly rozdané. Pochybuji, že by Everton prodal tak perspektivního hráče. Na nejvyšší soutěž a pravidelné starty v ní to ještě asi není, a tak hostování je dost pravděpodobné. Já bych ho na další rok určitě bral.

Nikdy nehovor nikdy. Ak sme schopní poslať hosťovať do Bundes Ligy Lookmana (neuveriteľný talent, ktorý nás stál s bonusmi takmer 11 miliónov libier!), ja na vašom mieste by som to rozhodne aspoň vyskúšal. Ale poďme späť. Posledné riadky znova venujem vášmu klubovému dianiu. Aké sú vyhliadky pre Nottingham Forest? Ja mi jasné, že posledné roky to je o zostupovom tŕpnutí, ale to sa mení behom pár mesiacov. Je realistické očakávať lepšie časy po zmene režimu? Rád by som totiž videl legendu anglickej kopanej späť na najvyššom leveli.

Díky za taková slova podpory. Letos je to už 20 let od našeho posledního postupu do Premier League, a to je, jak jistě uznáš, velice dlouhá doba. Z Championship chce postoupit každý rok asi tak patnáct mužstev, prodrat se nahoru je každý rok těžší. Ani ex-ligisti to nezvládají, podívej se na Aston Villu nebo Middlesbrough, Sunderland dokonce sestoupil do League One. Náš klub má obavy utrácet větší množství peněz za posily, protože si všichni dobře uvědomují hrozbu pravidla FFP.

Někdo na to nehledí, napere miliony do posil a doufá, že to vyjde – to je třeba příklad Wolverhamptonu, jemuž se to podařilo. Ale třeba QPR nebo Derby se taková taktika nevyplatila a teď mají finanční problémy. V Championship je navíc nerovná startovní čára – kluby, které sestoupily z Premier League, mohou díky Parachute Payments utrácet víc, ostatní se musejí krotit. Ale i tak to jde – třeba Cardiff to letos zvládl (s postupovým specialistou manažerem Neilem Warnockem).

Jistou naději vidím v tom, že Aitor Karanka, náš hrdý Bask, dokázal nedávno oživit Middlesbrough a postoupil s ním. Takže už s tím má zkušenost. Dělal asistenta Mourinhovi v Realu Madrid, takže určitě chce být co nejvýš. Na druhou stranu kádr v současné době tak dobrý není, potřebuje posílit, a to hlavně v útoku a na obou krajích obrany.

Utrpenie je na konci. Veľmi pekne ti za celý Oficiálny Česko-Slovenský klub podporovateľov Evertonu ďakujem. Verím, že o Tricky Trees (skvelý nickname mimochodom) budeme ešte počuť a som rád, že takáto medzi-fanklubová spolupráca funguje. A to určite nie som sám, čiže „Forest-friendly“ komentáre budú vítané. Dúfam teda, že sa čoskoro zídeme pri ďalšom spovedaní, tentoraz kvôli zápasovým povinnostiam. Už by aj bolo na čase…

Díky za skvělé otázky a ať se Evertonu v nové sezoně daří!