Friendly Preview: Bury – Everton

18/07/2018 0 Od Javor

Po procházce rakouským sadem přichází trochu vážnější protivník. Everton tentokrát zajíždí na nedaleké hřiště nováčka čtvrté ligy.

Ač Bury FC strávilo drtivou většinu své existence v nižších soutěžích, patří k nejstarším anglickým klubům, založeno bylo již v roce 1885. Ale to u klubů z liverpoolsko-manchesterské oblasti zas tak nepřekvapí. Po celou dobu své existence hraje na stejném stadionu, který je umístěn v ulici Gigg Lane. Již v prvním roce vlastně vznikla rivalita s Wiganem, který byl soupeřem v úplně prvním zápase, jež Bury FC sehrálo. Výsledek? Wigan 3:4 na Gigg Lane prohrál. Shakers, jak se jim říká, měli nejslavnější období jednoznačně v první třetině minulého století, kdy byli pravidelnými účastníky nejvyšší soutěže a v letech 1900 a 1903 vyhráli Anglický pohár. Zlom přišel v roce 1929 – to klub sestoupil do ligy druhé – a od té doby si již první ligu, ať se jmenovala jakkoliv, nezahrál. Od konce 60. let se pohybují mezí třetí a čtvrtou ligou, příští sezonu (2018-2019) budou hrát opět čtvrtou, protože loni se umístili na poslední příčce.

Jaké věci a jací lidé spojují Bury a Everton? Ti fotbalově znalejší jistě vědí, že se v Bury narodil a vyrůstal Phil Neville, jednu dobu kapitán Evertonu, v současnosti trenér ženské anglické fotbalové reprezentace. Také za ně v současnosti hraje bývalý Evertonian Jermaine Beckford. A přezdívka Shakers? Pochází z úst J. T. Ingrama, tehdejšího manažera klubu. Použil ji v rámci motivační řeči v roce 1892 před finále Lancashire Cupu. Zjevně jim to pomohlo, Everton tento mač prohrál.

Bury též drží pozoruhodný rekord. Je jediným klubem v Anglii, který v každém patře profi fotbalu (tedy první čtyři ligy) nastřílel 1000 branek.

Co: Bury FC – Everton FC, přípravný zápas
Kdy: 18. 7. 2018 od 20:45 SEČ
Kde: Gigg Lane, Bury, Anglie