Game of Loans: Ademola Lookman

17/07/2018 0 Od Riči

V minulé sezóně byl Ademola Lookman v Evertonu odstaven na druhou kolej, a tak během jarní části rád odešel na hostování do německého klubu RB Lipsku, v jehož dresu naznačil svůj velký potenciál, z něhož by rád profitoval nový manažer Toffees Marco Silva.

Nejen za Lookmanovým působením v Bundeslize jsme se ohlédli s Lanďákem a Matyášem, kteří spravují československé fanouškovské stránky RB Lipska na Facebooku.

RB Lipsko po sezóně 2016/17, kdy jako nováček Bundesligy obsadilo druhé místo, v nedávno skončené sezóně skončilo šesté. Panovalo nad tabulkovým propadem velké zklamání?

Tak zklamání, to záleží na úhlu pohledů… Bylo by docela „neskromné“ chtít po mužstvu, které v nejvyšší německé soutěži působí teprve druhým rokem, obsazovat znovu ty nejvyšší příčky. Ano, minulý rok by bylo vítězství naprostá světová senzace. Bohužel se toho nedosáhlo a tuto sezónu byl na mužstvo vyvíjen nemalý tlak z mnoha stran. Čili spíše než zklamání oproti prvnímu představení v Bundeslize je to spíše rozladění po vydařenějším podzimu. Pokud se na to podíváme z pohledu vedení, tak to očividně spokojené nebylo, když z 6. místa a možnosti opět hrát evropské poháry odvolalo trenéra.

Zkuste, prosím, trochu detailněji osvětlit filosofii klubu. Obecně je známo, že mužstvo sází na mladé hráče.

Klub obecně pracuje jako samostatně vydělávající subjekt. Ano, všichni ve světě ví, že vlastníkem je podnik Red Bull s všemožnými finančními prostředky. Ale i tento „oddíl“ si musí na své živobytí a neustále zlepšování vydělat. S tím i souvisí filosofie klubu jako takového – původní hráči jsou po určitém věku postupně nahrazovány mladíky.

Pokud bychom se vrátili o pár sezón zpět, zkušenosti v podobě Ilsankera, Kaisera aspol. hráli největší roli. Dnes se prakticky jedná (nejenom) o vyrůstající hvězdy. Největší podíl na tom má dceřiný celek FC RedBull Salzburg, kde se vedla, vede a povede dlouholetá spolupráce a přesuny hráčů v rámci obou klubů. Zářným příkladem je samozřejmě Naby Keïta, který ze Salzburgu došel přes Lipsko až do Liverpoolu momentálně. A na tom je založen klub. V kostce se tedy jedná o spolupráce RB týmů (Salzburg, Lipsko, potažmo New York) a shánění mladých talentů, kterým dávají dost příležitostí. Lipsku ani tak nejde o jejich následný prodej, jelikož na tom vydělají ve všech ohledech i bez toho. Čili na závěr, Lipsko není tak bezcitný klub, který má být dle některých jen strojem na peníze!

Zimní odchod 20letého Lookmana na hostování do Bundesligy mnohé fanoušky Evertonu zaskočil. Jevilo Lipsko o hráče zájem delší dobu?

V zimě bylo Lipsko spojováno i s jinými jmény a zrovna Lookman byl mimo střed pozornosti, takže těžko říci, zda-li ho vedení chtělo již déle a toto způsobila média nebo se klub rozhodl nějak znenadání. Každopádně teď se pro mnohé (i mimo fanoušky Lipska) zviditelnil, takže uvidíme, kdo nakonec v budoucnu získá jeho služby do dalších sezón.

Jak byste zhodnotili Lookmanovo angažmá v Lipsku, aklimatizoval se rychle na nové prostředí, jaká byla jeho role v týmu? Jeho statistiky – 11 odehraných ligových zápasů (574 minut), 5 vstřelených branek, 4 asistence – jsou působivé.

Dle mého rozhodně předčil očekávání. Dostatečně rychle si zvyknul na koncept týmu, spoluhráče i ligu. Usuzuji, že mu hostování v Německu velice pomohlo. Jeho role by se dala popsat z největší části jako „žolík“, tedy jako střídající hráč, který již má nějaké kvality a je posílán na rozhodnutí utkání (zde můžeme vyzdvihnout třeba zápas proti Mönchengladbachu). Nejčastěji se střídal s Forsbergem na postu levého ofenzivního záložníka

Myslíte, že se během léta Lipsko ještě pokusí zrealizovat přestup Lookmana? Médii už proletěla zpráva, že Everton před dvěma týdny odmítl nabídku ve výši 12 milionů liber a nový trenér Lipska Ralf Ragnick potvrdil zájem o hráče.

Viz přechozí dvě otázky. I jemu samotnému toto hostování velmi prospělo. A ani Everton nezahálí, takže pokud ho prodají, určitě budou chtít jít s cenou ještě nahoru. Osobně si myslím, že zrovna u Lipska ví jejich finanční možnosti, i když 12 mil. liber už je taky pořádná suma. Tak či onak bych byl rád za jeho trvalý příchod, na druhou stranu rozhodně zase ne za každou cenu. Věřím ale, že se o přestup Lipsko ještě pokusí.

Lookman není jediným mladým Angličanem (další např. Reece Oxford či Jadon Sancho), který uznal, že mu v kariéře pomůže přesun do Německa, kde dostane více příležitostí. Čím to je, že se německé kluby nebojí dávat šanci mladým cizincům?

Vskutku dobrá otázka. Dle mého to není pouze v režii německých klubů, avšak Bundesliga patří mezi nejlepší soutěže Evropy, potažmo světa, proto je to tak všem na očích. Podobně zavedené to je třeba v Itálii, ale dále i v jiných méně sledovaných zemích. Naopak v Anglii či Španělsku, kde je konkurence (i v evropských pohárech) bez debat větší, se sází hlavně na „hotové hráče“. A jelikož právě v Německu není taková, nebojí se s mladými cizinci pracovat a zařazovat je do týmů, přestože i v Německu je spousta kvalitních klubů s vynikajícím zázemím.