Vlašić odchází hostovat do CSKA

15/08/2018 0 Od Riči

Dalším hráčem, který dostatečně nezaujal manažera Marca Silvu, a tak dostal povolení hledat si nové angažmá, je Nikola Vlašić, jenž sezónu 2018/19 stráví v moskevském CSKA.

Po příchodech ofenzivních fotbalistů Richarlisona a Bernarda, již mají navíc ambice nastupovat v základní sestavě, pro Vlašiće nezbylo místo v kádru.

Podle médií Silva už dříve v tomto měsíci oznámil čtveřici Martina, Mirallas, Vlašić a Williams, že nepatří do jeho plánů, nebude dále trénovat s prvním týmem a může si hledat jiné angažmá.

Mirallas a Williams následně zamířili na roční hostování do Fioretiny respektive Stoke City. U obou je navíc možné, že se do Evertonu již nevrátí, jelikož dohoda o zapůjčení prvního jmenovaného obsahuje opci na přestup a druhému jmenovanému příští léto vyprší v klubu smlouva.

V případě Vlašiće CSKA nejprve usilovalo o trvalý přestup, údajnou nabídku ve výši 9 milionů liber ale měl Everton odmítnout, protože nevyloučil, že s hráčem počítá do budoucnosti. Ruský armádní celek, který v loňské ligové sezoně skončil na druhém místě a letos si zahraje Ligu mistrů, si tak služby chorvatského talenta zajistil alespoň na roční hostování. Informaci, zda hostování zahrnuje rovněž opci na přestup, ani jeden klub nezveřejnil.

Vlašiće přivedl do Evertonu během Deadline Day loňského léta tehdejší manažer Ronald Koeman, jehož drzý mladík oblékající barvy Hajduku Split zaujal během vzájemného dvojutkání v Evropské lize. Částka transferu se i s bonusy vyšplhala na devět milionů liber. Ofenzivní univerzál, jehož Koeman přivítal slovy „jedná se o jeden z největších talentů v Evropě“, naskočil do sestavy Blues téměř ihned po přestupu. Šance dostával zejména v Evropské lize, a nutno uznat, že v trápícím se mužstvu patřil mezi lepší hráče. Dokonce si v listopadu vysloužil nominaci do chorvatské reprezentace pro baráž o mistrovství světa, v rámci níž si během úvodního duelu střihl sedmiminutovou epizodu, která byla jeho druhým vystoupením v seniorském národním celku

Po říjnovém odvolání Koemana ale jeho pozice v Evertonu výrazně oslabila, nový šéf lavičky Sam Allardyce sázel na zkušenější hráče a Vlašić spíše vysedával na střídačce nebo tribuně. Chybějící herní praxe a pravděpodobně rovněž znechucenost ze situace se negativně projevovaly na jeho výkonnosti v občasných zápasových příležitostech.

Debutový ročník v Anglii Vlašić zakončil s bilancí 19 odehraných utkání, dvou vstřelených branek a jedné asistence.  Nelze mu upřít, že nejednou naznačil svůj talent, nebylo to ovšem dostačující, aby přesvědčil, že už nyní může být platným členem Evertonu. Příležitost zaujmout tak dostane v Moskvě, jeho kariéra na Goodison Parku ovšem rozhodně není uzavřená, vždyť na rozdíl od zmíněných Mirallase či Williamse představuje nadějného, teprve dvacetiletého, hráče.