Bournemouth – Everton 2:2

26/08/2018 0 Od Javor

Disciplína musí bejt, vy klucí pitomí!“ Když to ví nadporučík Makovec, tak proč to neví Richarlison (a Jagielka)? A o druhé polovině druhého poločasu je lepší mlčet.

V první dvacetiminutovce byl Everton mírně aktivnější, ale nevzešly z toho ani příležitosti, ani šance. A tak se domácí málem v 18. minutě ujali vedení. Fraser našel na úrovni penalty zcela volného Wilsona, jeho střela z první ale naštěstí mířila vysoko nad břevno. Bournemouth (v základní sestavě s bývalým hráčem Evertonu Goslingem) postupem času vyrovnal hru, ale zápas byl nudný. Z jakýchsi příležitostí snad stojí za zmínku zakončení Akého po centru Frasera. Přesto ale bylo jedno oživení na konci poločasu. Takové, které si fandové Evertonu nepřejí. Richarlison hlavou šťouchl do pravého obránce Smithe. Nešlo ani moc o hlavičku, spíš jen tak natáhl krk, ale beka nepochybně trefil. Rozhodčí Probert vše viděl – a Richarlison taky –  červenou kartu. Everton tak musel odehrát zbytek zápasu o deseti. Druhé vyloučení ve třech ligových zápasech, hm, hm.

Jestliže první poločas je možné popsat slovy „dietní“ či „nezáživný“, tak druhá půle byla pravý opak. Výsledkem úvodního minitlaku domácích byla žlutá kartapro Sigurdssona. Poté se již měnilo skóre. Tosun přihrál Walcottovi, ten udržel míč proti dvojici obránců a se zakončením se nepáral, zkrátka Begoviće v brance propálil – 0:1! A odchovanec nedalekého Southamptonu pokračoval ve skvělém výkonu. Když o několik minut později předběhl v souboji o míč Smithe, tak si vynutil na domácím obránci zatažení za ruční brzdu, resp. za své levé rameno. I zde sudí neváhal s vytáhnutím červeného kartónku. Walcott sice neměl míč pod kontrolou, ale Smith byl poslední obránce, červená spíše ano než ne.

Když Everton vyrovnal počet hráčů na hřišti, tak ho napadlo, že by byl dobrý nápad zvýšit náskok. A jak řekl, tak udělal. Centr zprava našel hlavu Keana, ten důraznou hlavičkou skóroval – 0:2! Zákrok se nepovedl Begovićovi, hlavička přímo doprostřed. Ale i já jsem si po tomhle říkal, že teď sice budeme bránit, ale přesto bychom si tři body měli odvézt. Naivní to Javor.

Tlak domácích odstartoval velkou šancí Wilson, ale Holgate a Pickford zvládli zamezit gólu. To se nepovedlo v 75. minutě. Bainese napadlo, že je dobrý nápad strkat do soupeřových zad ve vlastním velkém vápně. Probert ukázal na puntík. Míč si vzal King a razantní střelou k levé tyči snížil – 1:2. Cherries začali přikládat pod kotel ve snaze o vyrovnání. A podařilo se to téměř okamžitě. Roh střídajícího Ibeho poslal domácí hráč do tyče, míč se dostal téměř na kopačku Akému. A ten opravdu neměl problém ho vrátit do branky – 2:2. Zajistit mohl domácím vítězství Wilson, ale ten si zjevně neobul strelky. Gosling mířil nad, stejně jako poslední střelou zápasu Sigurdsson. Přesto se ale ještě stala jedna nemilá věc. Hlavami se srazili v souboji o míč Keane a Gana. Stoper musel střídat a vyšetření v nemocnici odhalilo vlasovou zlomeninu lebky. Nebude k dispozici měsíc.Branky: 75. King z penalty, 79. Aké – 56. Walcott, 66. Keane

AFC Bournemouth: Begović – Smith, S. Cook, Aké, Daniels – Brooks (64. Ibe), Gosling, Surman (76. L. Cook), Fraser – Wilson, King (90+12. Mousset)

Everton FC: Pickford – Coleman, Holgate, Keane (90+6. Zouma), Baines – Davies, Gana – Walcott (85. Bernard), Sigurdsson, Richarlison – Tosun (84. Calvert-Lewin)

Karty: ŽK: 55. G. Sigurdsson, 70. Tosun, 81. Gana, ČK: 61. Smith – 41. Richarlison

Rozhodčí: Lee Probert

Diváci: 10 654