Preview: Bournemouth – Everton

24/08/2018 0 Od Riči

S končícím létem by sobotní odpoledne v oblíbeném rekreačním středisku na jižním pobřeží Anglie potěšilo. Toffees však necestují do Bournemouthu chytat lelky, nýbrž potvrdit nadějný vstup do sezóny. V nových dresech.

Rovněž Cherries si ale užívají skvělý začátek nového ročníku, ve dvou kolech nasbírali plný počet bodů, když po domácí výhře nad nováčkem z Cardiffu uspěli i v hlavním městě na půdě West Hamu. Síla mužstva tkví v propracované sehranosti, manažer Eddie Howe vede klub (až na jeden ročník v Burnley) již téměř celou dekádu, během níž dokázal postoupit z League Two, čtvrté nejvyšší anglické soutěži, až do Premier League.

Zápas slibuje zajímavou fotbalovou podívanou, jelikož se střetnou celky zranitelné v defenzivě a vyznávající ofenzivní pojetí fotbalu. Svým stylem se však liší. Zatímco Silva preferuje kombinační hru s většinovým držením míčem, Howe našel zalíbení v přímočařejším stylu založeném na zdravé agresivitě. Útočníci Callum Wilson a Joshua King nejsou nikterak vysokého vzrůstu, na hřišti ale nevypustí jediný souboj a v Premier League soupeřovým obráncům již nejednou dokázali, že jsou schopni využít i malé nedokonalosti v bránění, kterých se Everton v aktuální fázi taktické transformace asi jen těžko vyvaruje.

Bournemouth ovšem není jen o Wilsonovi a Kingovi, tady třeba opět podtrhnout sehranost mužstva. Například o loňském triumfu 2:1 nad Evertonem rozhodl tehdy dvougólový křídelník Ryan Fraser.

Cherries postrádají zraněného křídelníka Juniora Stanislase. Letní posily levý obránce Diego Rico (Leganes – 10,7 milionu liber) a defenzivní středopolař Jefferson Lerma (Levante – 25 milionů liber) nabírají kondici, v úterý odehráli utkání za U23 a jejich sobotní nasazení je reálné v řádech minut v závěru střetnutí. Předpokládá se tak, že základní sestava Cherries nedozná změn: Begović – Smith, Cook, Aké, Daniels – Brooks, Surman, Gosling, Ryan Fraser – King – Wilson.

Everton po povedeném a hlavně vítězném utkání se Southamton plyne na optimistické vlně. Dosavadní výkony evokují světlé zítřky, a i když minulost nabádá k ostražitosti, fanoušci po strastiplné loňské sezóně těžko skrývají nadšení.

Manažer Silva pro utkání v Bournemouthu nemůže využít svého klíčového záložníka Schneiderlina, který si minulý víkend poranil sval a do tréninkového procesu se vrátí jenom na začátku příštího týdne. Francouze s velkou pravděpodobností nahradí mladý a energický Davies, který sice nabízí jiný fotbalové dovednosti, proti Southamptonu ale ukázal, že spoluhráče nenechá na holičkách. Jiné změny v úvodní jedenáctce by byly překvapivé.

Co se týče posil, mimo gólového Richarlisona další novicové dostanou větší prostor spíše až ve středečním Ligovém poháru s Rotherhamem. Nicméně Digneho, Zoumu, a pokud Silva uzná za vhodné, tak i Bernarda lze očekávat aspoň na lavičce náhradníků. Debuty zraněných Miny (nárt) a Gomese (sval) se odkládají až na zápasy po reprezentační přestávce, té v první polovině září.

Everton se v Bournemouthu představí ve zbrusu nových třetích dresech, které den před utkáním promovali Leighton Baines a Richarlison.

Co: Bournemouth AFC – Everton FC, 3. kolo Premier League
Kdy: 25. 08. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: Vitality Stadium, Kings Park Road, Bournemouth (kapacita: 11 360)
Rozhodčí: Lee Probert