Preview: Manchester United – Everton

27/10/2018 0 Od Riči

Tým Marca Silvy hodlá své ambice potvrdit na hřišti spícího obra, kterého vede jiný a daleko úspěšnější Portugalec. Nedělnímu duelu s Manchesterem United zápletka rozhodně nechybí.

Oba portugalští manažeři k sobě chovají vzájemnou úctu, Silva svému krajanovi nejednou veřejně vyjádřil obdiv a vděk za to, že portugalským trenérům otevřel dveře do fotbalové Evropy. Mourinho naopak svého mladšího následovníka bránil před kritiky, když Silvu na začátku roku 2017 angažoval Hull City. Anglická Premier League tehdy současného lodivoda Evertonu příliš neznala.

Během nedělního podvečera ale osobní sympatie půjdou stranou. Toffees by rádi zaknihovali vítězství na Old Trafford, kde v posledních 26 letech triumfovali pouze jednou – a to v roce 2013 zásluhou už kultovní branky Bryana Ovieda.

Everton po turbulentním začátku sezóny ustálil formu a z poslední třech ligových kol vytěžil plný počet bodů, což ho posunulo na osmé místo tabulky. V lize naposledy padl na půdě Arsenalu, když prohrál rovněž zásluhou trpkého gólu. Hlavní rozhodčí Jon Moss a jeho asistenti přehlédli metrový ofsajd při brance kanonýra Aubameyanga. Můžete hádat, kdo byl delegován k nedělnímu utkání…

Poslední zápas s Crystal Palace zvrátili až v závěru střetnutí střídající hráči Lookman, Calvert-Lewin a Tosun. Dá se očekávat, že někdo z nich dostane šanci v základní sestavě v Manchesteru. Posazení na lavičku náhradníků se musí obávat Bernard a hlavně Walcott. Další změny sice nejsou vyloučené, byly by ale překvapivé, a tak Yerry Mina, letní posila z Barcelony, si asi ještě počká na debut v modrém dresu. Současná stoperská dvojice Keane-Zouma totiž předvádí stabilní výkony, třebaže prostor pro zlepšení by se jistě našel.

Fanoušci se těší na další vystoupení záložníka Andrého Gomese, jenž svým debutem zaujal. Tak kreativní a technicky zdatný fotbalista nevládl středu pole od časů Mikela Artety.

United v letošní sezóně zatím klopýtají od zápasu k zápasu. V úterý doma nestačili na italský Juventus, který vysokým presinkem způsoboval jejich rozehrávce nejeden problém. Silva utkání Ligy mistrů sledoval přímo z hlediště, inspiraci k vítězství tedy viděl na vlastní oči.

Red Devils se po devíti ligových kolech nacházejí na desáté příčce tabulky s 15 body, Everton nastřádal o bod více. Současnou formu se dozajista chlubit nemohou, v posledních šesti soutěžních duelech zvítězili pouze jednou. Stále ale třeba mít na paměti kvalitu jednotlivých hráčů včetně Romela Lukaka, který, ač se naposledy trefil skoro před měsícem, zpracování míče mu stále dělá obrovské potíže a svůj pohyb na trávníku omezil jen na nezbytně nutné kroky, branky jednoduše stále střílet umí a proti bývalému klubu bude mít o motivaci postaráno.

Mourinho nevyužije zraněné obránce Dioga Dalota, záložníka a dalšího bývalého hráče Toffees Marouaneho Fellainiho a ofenzivního záložníka Alexise Sáncheze. Zdravotní stav Jesseho Lingarda, jenž by znamenal pro útočné aktivity United velkou vzpruhu, a také defenzivního hráče Scotta McTominaye bude ještě podroben testu před výkopem.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 4.

Co: Manchester United FC – Everton FC, 10. kolo Premier League
Kdy: 28. 10. 2018 od 17:00 SEČ
Kde: Old Trafford, Manchester (kapacita: 74 994)
Rozhodčí: Jon Moss