Everton – Brighton & Hove Albion 3:1

04/11/2018 0 Od Riči

Everton se po prohře na hřišti Manchesteru United vrátil na vítěznou vlnu. Snad nejlepším výkonem v sezóně porazil rozjetý Brighton, který třemi říjnovými zápasy proplul bez ztráty body a obdrženého gólu.

Marco Silva pokračoval v důvěře stejné základní sestavě, kterou volil v posledních týdnech. Místo si tak udržel i například kritizovaný Theo Walcott.

Toffees dostáli slov svého manažera a do svého soupeře se pustili už od první minuty. Defenziva Brightonu se sice v říjnu prezentovala skvělými výkony, vířivé akce domácích ji ale způsobovaly potíže. V úvodních minutách se zastřeloval Sigurdsson, jenže po nabídce Colemana ani druhého krajního obránce Digneho nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Když to Islanďanovi nešlo střelecky, přeměnil se do role nahrávače. V 26. minutě Everton odvrátil rohový kop a učebnicový protiútok potáhl právě Sigurdsson, jenž si před vápnem vyměnil míč s Bernardem, a posléze krásnou přihrávkou vybídl ke skórování Richarlisona, který křižnou ranou přidal svou pátou ligovou branku sezóny – 1:0. Nicméně pocit z dobrého výkonu a zaslouženého vedení dlouho netrval. V 33. minutě March poslal centr do vápna a Zouma nedokázal pohlídat hlavičkujícího stopera Dunka – 1:1.

Jestliže Toffees mířili k poločasové přestávce zachmuření z okamžité ztráty náskoku, hned na začátku druhého poločasu si vzali vedení zpět. V 50. minutě se Coleman zmocnil opuštěného míče za vápnem a bez delšího rozmýšlení vyprodukoval přízemní střelu, jež zapadla do vzdálenějšího dolního rohu branky – 2:1. Gólová oslava Colemana – coby odpověď na kritiku veřejnosti jeho posledních výkonů – byla výmluvná.

Vstřelená branka pochopitelně přinesla jak klid na kopačky domácích hráčů, tak do duší přítomných v hledišti, vždyť kdo by nepamatoval nervózní utkání s Crystalem Palace, které před dvěma týdny Everton rozhodl až v závěrečných minutách. Dnešek však Blues dohrávali v jistotě zisku tří bodů, kterou pečetil v 77. minutě muž zápasu Richarlison. Brazilský reprezentant vystihl rozehrávku Dunka, v plné rychlosti si obhodil druhého stopera Duffyho a po kličce brankářovi Ryanovi zakončoval do prázdné brány – 3:1. Hořkosladká poznámka: Inu, není Brazilec jako Brazilec před poloprázdnou brankou.

V samém závěru debutoval Yerry Mina, jenž už vyhlíží příští víkend a výjezd na hřiště Chelsea. Tehdy si totiž s největší pravděpodobností odbyde premiéru v základní sestavě, v níž nahradí kmenového hráče Chelsea Zoumu. Bude Mina odpovědí na problémy Evertonu při bránění centrů? I přes velmi povedený výkon nelze zapomenout, že tento defenzivní nedostatek stále trápí mužstvo Marca Silvy.

Branky: 26. a 77. Richarlison, 50. Séamus Coleman – 33. Lewis Dunk

ŽK: 10. Lewis Dunk

Everton: Jordan Pickford – Séamus Coleman, Lucas Digne, Kurt Zouma, Michael Keane, Gylfi Sigurdsson (90. Yerry Mina), Idrissa Gueye, Bernard (68. Ademola Lookman), André Gomes, Theo Walcott (85. Dominic Calvert-Lewin), Richarlison

Brighton: Mathew Ryan – Gaëtan Bong, Bruno, Shane Duffy, Lewis Dunk, Dale Stephens, Biram Kayal (78. Florin Andone), Solly March (70. Yves Bissouma), Glenn Murray, José Izquierdo (63. Anthony Knockaert), Alireza Jahanbakhsh

Rozhodčí: David Coote  Diváci: 38 96