Akademie Evertonu potrestána

09/11/2018 0 Od Riči

Everton v nejbližších 18 měsících nesmí přivádět posily do akademie a musí zaplatit pokutu ve výši 500 tisíc liber. Tak zní verdikt vedení Premier League, jež ho potrestala za porušování pravidel při rekrutování nejmenovaného mladého hráče z Cardiffu City.

Premier League rovněž uvedla, že Everton v minulosti podával nepravdivé informace na téma registrace hráčů ve své akademii.

Hlavním iniciátorem podvodného přetahování hráčů byl Martin Waldron, vedoucí náboru v akademii Toffees. Ten nabízel rodinám talentovaných fotbalistů různé dodatečné výhody. Ačkoliv trest byl vynesen zejména za nekalé praktiky při snaze získat mladíka z Cardiffu, podle vlastních zjištění Evertonu se jeho zaměstnanci provinili i v dalších šesti případech.

V případě chlapce ve věku okolo 11 let, který působil v Cardiffu (dnes již hraje v Manchesteru United), se prý jednalo o výhody jako zprostředkování jeho zápisu do školy spolupracujíci s Evertonem, pokrytí nájmu jeho rodinného domu a měsíční kapesné dosahující 600 liber.

Everton v oficiálním prohlášení přiznal vinu a vyjádřil svou hlubokou omluvu. Navíc dále povede vnitřní vyšetřování celého případu včetně vyslýchání Martina Waldrona, kterého už v září po vznesení obvinění dočasně suspendoval.

Zákaz se týká přivádění hráčů z klubů hrající Premier League a ligu EFL, do níž patří druhá až čtvrtá nejvyšší anglická soutěž.

Loni byli za podobné provinění potrestáni Manchester City a Liverpool, přičemž manchesterský celek se snažil nečestnými způsoby získat mladíka z Evertonu.