Preview: Chelsea – Everton

10/11/2018 0 Od Riči

Silnějšího soupeře Toffees letos nepotkali. Chelsea s novým italským stratégem na lavičce (a odchovancem Evertonu v sestavě) patří k největším překvapením aktuálního ročníku anglické nejvyšší soutěže.

Londýnští se sice již půldruhou dekádu hlásí k anglické špičce, po letní výměně na manažerské pozici, kdy odvolaného Conteho nahradil jeho krajan Maurizio Sarri, se však obecně předpokládalo, že Premier League nedotknutý Sarri bude potřebovat čas na aklimatizaci, a proto by mužstvo po jeho příchodu mohlo paběrkovat.

Opak je však pravdou. Jeho propracovaný styl fotbalu, jenž si vysloužil pojmenování Sarri-ball, se stal účinným téměř okamžitě. S příchodem klíčového středopolaře Jorginha mohl 59letý Ital implementovat hru založenou na držení míče na útočné polovině a intenzivním presinku, který podporuje vysoko pohybující se obranná řada.

Chelsea je jediným týmem z pěti nejlepších evropských lig, který v letošní sezóně neprohrál soutěžní utkání. V sedmnácti duelech zvítězila hned čtnáctkrát a třikrát remizovala. Výsledkem je druhé místo v tabulce Premier League jen o dva body za vedoucím Manchesterem City a dvě kola před koncem základní skupiny Evropské ligy jistý postup do její jarní vyřazovací fáze, který byl stvrzen čtvrtečním triumfem 1:0 na půdě běloruského BATE.

Rajská hudba pro fanoušky Chelsea nabírá na hlasitosti při zamyšlení, že s postupujícím časem bude mít Sarri, který lpí na preciznosti, možnost svůj styl ještě vypilovat. Je rovněž pravděpodobné, že v zimním přestupovém okně bude vedení klubu řešit nepříznivou situaci v útoku. Giroud ani Morata, třebaže ten před týdnem v duelu s Crystal Palace skóroval dvakrát, neprokazují dostatečnou kvalitu zaujmout roli útočníka v týmu, který cílí na anglický mistrovský titul.

Pikantnost duelu dodává osoba Rosse Barkleyho. 24letý záložník se, diplomaticky řečeno, chová vůči svému mateřského klubu trochu netaktně, a tak se v neděli odpoledne jen těžko dočká vřelého přivítání od hostujícího sektoru. Na druhou stranu nelze opomenout Barkleyho progres, v letošních deseti ligových zápasech vstřelil tři branky a na další tři přihrál. Vypadá to, že ze své hry odstranil naivitu a zapracoval na efektivitě. V Chelsea se momentálně řadí do základní sestavy a v tříčlenné záloze nastupuje po boku Kantého a Jorginha, přičemž Matea Kovačiće, posilu z Realu Madrid, vystrnadil na lavičku náhradníků. To vskutku není špatná společnost.

Utkání s Chelsea bude pro Everton třetím letošním soubojem s týmem z elitní šestky, z výjezdů na hřiště Arsenalu i Manchesteru United se přitom vrátil s prázdnou. A (tří)bodové naději nepřeje ani další statistika, na Stamford Bridge v lize nevyhrál od roku 1994.

O absenci stopera Kurta Zoumy se vědělo už dlouho dopředu, jako kmenový hráč Chelsea nemá proti svému primárnímu chlebodárci dovoleno nazout kopačky. Francouze v základní sestavě nejspíše nahradí Yerry Mina, jenž prvních 90 minut za Everton odehrál teprve v úterním přátelském utkání s keňským celkem Gor Mahia. Variantou by ale mohla být i změna rozestavení se třemi stopery, v tom případě by Silva ještě ukázal na jednoho z dvojice Jagielka-Holgate, čili zkušenosti, nebo mládí.

Otázkou je zdravotní stav Richarlisona. Z povedeného utkání s Brightonem, v němž se před týdnem blýskl dvěma góly, si odnesl menší zranění nohy a momentálně trénuje individuálně. O jeho startu rozhodnou nejbližší hodiny. Nejlepšího střelce Toffees by na hrotu mohl zastoupit Cenk Tosun, nebo Dominic Calvert-Lewin. Do základní sestavy se však dere i stále lepšící se Lookman, jehož konkurent Walcott neoplývá dobrou formou, na druhou stranu se ale těší přízni manažera Silvy.

Pravého obránce Kennyho stále trápí bolavé stehno a k dispozici bude nejspíše až po reprezentačním okénku. Na straně domácích je ohrožen start náhradníka Fabregase, jehož sužuje nachlazení.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 4.

Co: Chelsea FC – Everton FC, 12. kolo Premier League
Kdy: 11. 11. 2018 od 15:15 SEČ
Kde: Stamford Bridge, Fulham Road, Londýn (kapacita: 41 631)
Rozhodčí: Kevin Friend