Preview: Everton – Newcastle United

04/12/2018 0 Od Javor

Evertonu se doma proti čárovým kódům v lize daří. Tentokrát sedmý hostí čtrnáctého – a favorit je jasný.

PL se zahřívá na svůj obvyklý hektický program tím, že se hraje vložené kolo. Snad se podaří Evertonu před víkendem udělat dobrou náladu již ve středu. A rovnou se může navázat vítězstvím v pondělní dohrávce nad Watfordem, kdy by mělo být jasně ukázáno, že Z cars patří na Goodison park.

Mohlo by se mu to povést. Kádr je téměř celý zdravý, akorát menší zranění na noze má Schneiderlin. Ale i tak může Silva jmenovat silnou lavičku. Nabízí se aspoň mírné protočení sestavy. Walcott svými výkony zrovna nepřesvědčuje a člověk by na hrotu pro jednou docela i rád viděl hroťáka, nikoliv křídelníka Richarlisona. Nabízí se tedy útočná čtyřka ve složení Richarlison – Sigurdsson – Lookman a před nimi Calvert-Lewin. Někteří z hráčů širšího kádru by si dobrým výkonem mohli říci o start proti Watfordu, přičemž je jasné, že na hřišti Manchesteru City před zraky téměř poloviny česko-slovenského fanklubu vyběhne sestava nejsilnější. Že by si v jednom z následujících dvou zápasů zahráli od začátku Baines a Davies? Nepřekvapilo by.

Není tajemstvím, že Straky trénuje tlustý španělský číšník, u fanoušků Evertonu v neoblibě obsazující přední příčky. Kádr je zdravý tak nějak normálně, chybí několik hráčů, Dummett stále nevyléčil zranění přitahovače stehenního svalu, za pět žlutých karet si odpyká jednozápasovou stopku Matt Richie. Chybět bude i Darlow (loket) a Isaac Hayden, s otazníkem je účast Lejeuna (koleno) a Sterryho (tříslo). Oba již trénují, pokud budou nominováni k zápasu, tak začnou na lavičce. Obzvláště absence Dummetta je problém, dalšího čistokrevného levého obránce v kádru nemají (jak přiznal sám Benítez pro oficiální web klubu), pravé křídlo Evertonu tak může papírově čekat procházka parkem.

A na straně zítřejších domácích je i historie. Pouze jednou z posledních devíti zápasů Toffees nevyhráli a v posledních pěti mačích neinkasovali. Zároveň je to utkání, kde v historii PL nařídili rozhodčí nejvíce penalt – 18. Jistě, aktuální forma hovoří pro Newcastle, ale kolik bodů z venkovního ligového trojboje ManU – Chelsea – Liverpool je schopen odvézt váš tým? Everton povinná domácí vítězství nad Cardiffem a Brightonem zvládl, na body z posledních pěti zápasů vedou hosté 10:7, přičemž sobotní prohra 3:0 na West Hamu náladě přidat nemůže.

Co: Everton FC – Newcatle United FC, 15. kolo Premier League
Kdy: 4. 12. 2018 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool
Rozhodčí: Lee Mason