Everton – Newcastle United 1:1

05/12/2018 0 Od Riči

Mělo to být utkání, v němž se Everton po frustrujícím výsledku z městského derby vrátí na vítěznou vlnu. Po remíze 1:1 však převládají rozpaky.

Svěřencům Marca Silvy dnes chyběla kvalita ve finální fázi. Portugalec sice disponuje hráči schopnými svým umem rozhodnout utkání, nedělní zklamání se ale přeci jen projevilo na psychickém rozpoložení týmu. Nevítaná nervozita se fotbalistů v modrém držela až do závěrečného hvizdu. Jestliže s Liverpoolem Everton ztratil jeden bod, tak s Newcastlem dva.

Základní sestava doznala tři změny. V rámci rotace před náročným programem Kurt Zouma nahradil ve stoperské dvojici ve formě hrajícího Keanea a na lavičku náhradníků rovněž usedli křídelníci Bernard s Walcottem. Místo u pravé lajny zaujal Ademola Lookman, který nastoupil v základní sestavě v lize poprvé od 18. října loňského roku, a na druhé straně hřiště operoval Richarlison, jelikož v útoku se po deseti ligových kolech dočkal startu od úvodní minuty Cenk Tosun.

Everton se od počátku chopil iniciativy a snažil se dobývat branku soupeře. Newcastle zvolil defenzivní taktiku s rychlými protiútoky do otevřené obrany a tuto sázku zúročil v 19. minutě. Lookman byl u půlící čáry, možná i za pomocí faulu, obrán o míč a přímočarou Murphyho akci završil zakončením v pádu do odkryté brány osamocený Rondón – 0:1.

Po inkasované brance Toffees pokračovali v dominanci na míči a postupně nacházeli skulinky v defenzivě hostí. V 35. minutě Sigurdsson ještě prováhal obrovskou šanci na vyrovnání, když otálel se střelou a jeho pokus z prostoru penalty skvěle zblokoval stoper Fernandez, avšak o tři minuty později domácí tribuny již jásaly. Everton zahrával desátý roh v zápase (!) a po odrazu se balon dostal k Richarlisonovi na zadní tyči, jenž chladnokrevně skóroval – 1:1.

Toužený obrat mohl být dokonán ještě do poločasové přestávky, jenže Digneho centr nedokázal přetavit v branku Cenk Tosun. Ten na rozdíl od Rondóna trefil v pádu pouze připraveného gólmana.

A Turkova zahozená šance se ukázala jako klíčová. Toffees se ve druhém poločase nedokázali dostat do rytmu, v okolí vápna Newcastlu kupili jednu kombinační nepřesnost za druhou. Silva se snažil utkání zvrátit střídáními, jenže ani trojice čerstvých hráčů z lavičky nepředvedla kýženou kvalitu.

V závěru duelu mohl paradoxně uzmout vítězství Newcastle. Atsuovu střelu nejprve pohotově vyrazil Pickford a bývalý hráč Evertonu následně selhal v gólové příležitosti, slabým zakončením pouze pozdravil anglického brankáře.

Další šanci na revanš bude mít Everton v pondělí, a to opět ve večerním utkání na Goodison Parku. Z předměstí Londýna přijede Watford.

Branky: 38. Richarlison – 19. Salomón Rondón

ŽK: 61. Momo Diamé, 66. DeAndre Yedlin, 80. Fabian Schär, 88. Federico Fernández, 90+2. Christian Atsu

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Kurt Zouma, Yerry Mina, Gylfi Sigurdsson (70. Theo Walcott), Idrissa Gueye, André Gomes, Cenk Tosun (69. Bernard), Richarlison, Ademola Lookman (78. Dominic Calvert-Lewin)

Newcastle United: Martin Dúbravka, Federico Fernández, Jamaal Lascelles, Fabian Schär, Javi Manquillo, DeAndre Yedlin, Sung-yueng Ki, Momo Diamé, Christian Atsu, Jacob Murphy (64. Ayoze Pérez), Salomón Rondón (74. Joselu)

Rozhodčí: Lee Mason

Diváci: 39 350