Everton – Watford 2:2

10/12/2018 0 Od Riči

Prohrané derby, zdá se, na psychice Silvových hochů způsobilo větší újmu, než se čekalo. Podzimní lehkost je minulostí a Everton ztratil body potřetí v řadě. A to dnes může být rád, že z domácího utkání s průměrným soupeřem neodešel s prázdnou.

Portugalský manažer Marco Silva se v souboji se svým bývalým týmem vrátil k osvědčené sestavě. Od první minuty tedy opět nastoupili Keane, Walcott a Bernard, naopak Zouma, Lookman a Tosun usedli na lavičku náhradníků. Na hrot útoku se vrátil Richarlison.

Pondělní Goodison Park nabídl ospalý a v hledišti tichý začátek, jenž byl narušen v 15. minutě. Domácí po postupné kombinaci elegantně proklouzli až do vápna soupeře, v němž Gomes našel přesným pasem Richarlisona, který pohotově rozvlnil síť. Opakovaný záběr sice odhalil, že při Gomesově průniku do vápna se míče zbytečně dotkl Walcott nacházející se v ofsajdovém postavení, rozhodčím však tento prohřešek unikl – 1:0.

Ani přes vstřelenou branku se ale Everton nedokázal dostat do přijatelného tempa, vázla zejména souhra mezi hráči. Větší vzrušení tak přinesl až další sporný moment, v závěru prvního poločasu Mina (hrající se žlutou kartou) jako poslední muž v modrém skolil k zemi před vlastní šestnáctkou nastartovaného Successe. Píšťalka sudího Frienda nicméně zůstala němá, což posléze v poločasovém studiu televize Sky Sports odborníci Carragher s Nevillem označili za správné rozhodnutí.

Toffees se nezlepšili ani po nástupu do druhého poločasu a svou pasivitou si koledovali o vyrovnání. V 55. minutě po faulu Miny střílel z trestného kopu do boční sítě Pereyra a Pickford musel následně zasahovat proti Deeneyho pokusu zpoza šestnáctky.

Takřka neodvratné se nakonec stalo skutečností v 63. minutě, Pereyra sice ještě orazítkoval tyč, jenže míč se od Colemana nešťastně odrazil do sítě – 1:1. A chaos ve hře Evertonu vygradoval za další dvě minuty. Aktivní Pereyra poslal dobrý centr do vápna, na nějž si naskočil Doucouré a dokonal obrat – 1:2. Kapitán Coleman byl pouze v roli komparzisty.

Silva reagoval rychlým dvojitým střídáním. Ze hry byli staženi nevýrazní Bernard s Walcottem a jejich místa zaujala mladá dvojice Lookman, Calvert-Lewin.

Hrůzostrašnou pasáž hry z pohledu domácích završila 68. minuta. Kabasele povalil ve vápně Minu a pískala se sporná penalta. K puntíku se postavil Sigurdsson… a podruhé v sezóně neproměnil pokutový kop. Jeho střelu doprostřed brány Foster vyrazil nohami.

V další střídáním vyběhl na hřiště rovněž útočník Tosun výměnou za defenzivního záložníka Gueyeho, přesto se dlouho nic nedělo. Až do 96. minuty. Kabasele hloupě zahrál rukou a Toffees dostali v poslední minutě nastavení jedinečnou možnost v podobě přímého kopu z 20 metrů. Zodpovědnost na sebe vzal Digne a svou levačkou připomněl umění předchůdce Bainese – 2:2.

Bude vybojovaný bod čerstvým elánem do žil tápajícího mužstva?

Branky: 15. Richarlison, 90+6. Lucas Digne – 63. Séamus Coleman (vl.), 65. Abdoulaye Doucouré

ŽK: 27. Yerry Mina – 67. Christian Kabasele, 81. Nathaniel Chalobah

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Michael Keane, Yerry Mina, Gylfi Sigurdsson, Idrissa Gueye (72. Cenk Tosun), Bernard (66. Dominic Calvert-Lewin), André Gomes, Theo Walcott (66. Ademola Lookman), Richarlison

Watford: Ben Foster, Kiko Femenía, José Holebas, Craig Cathcart, Christian Kabasele, Roberto Pereyra, Abdoulaye Doucouré, Ken Sema (60. Gerard Deulofeu), Domingos Quina (90+2. Adrian Mariappa), Isaac Success (74. Nathaniel Chalobah), Troy Deeney

Rozhodčí: Kevin Friend

Diváci: 38 400