Preview: Manchester City – Everton

14/12/2018 0 Od Riči

Toffees se na úvod programu 17. kola letošní sezóny Premier League představí na půdě Manchesteru City neboli největšího aspiranta na zisk ligového titulu.

Začátek prosince Everton nezastihl v ideální pohodě. Ze tří zápasů s Liverpoolem, Newcastlem a Watfordem vydoloval pouze dva body a do fanoušky oblíbeného vánočního období vstupuje s pošramoceným sebevědomím.

Etihad Stadium je navíc pro anglické celky snad posledním místem, které přichází v úvahu při pomyšlení na spravení nálady. Citizens vyhráli všech posledních devět domácích zápasů (naposledy 2:1 ve středu s Hoffenheimem v Lize mistrů) a s týmem mimo „velkou ligovou šestku“ neprohráli 51 zápasů (naposledy 0:4 s Evertonem v loňském roce).

Neporazitelnost v letošní ročníku Premier League ztratili pouze před týdnem, když podlehli venku Chelsea 0:2, čímž také přenechali první místo v tabulce Liverpoolu. Do sobotního souboje tak stávající mistři půjdou s motivací vrátit se na vítěznou ligovou vlnu, k čemuž se zranitelný Everton zdá být vhodným soupeřem. Guardiolu sice trápí rozsáhlá marodka – pro zranění nenastoupí kreativní záložník David Silva i jediný levý obránce v týmu Bernard Mendy a rovněž dále starty Danila, Stonese, Fernandinha, de Bruyneho a Agüera jsou nejisté – na druhou stranu jeho silný kádr nabízí početné a adekvátní možnosti.

Everton od začátku srpna stále čeká na skalp týmu z elitní šestky, třebaže se vytasil s několika kvalitními výkony. Bude zajímavé sledovat, zda se Marco Silva rozhodne pro změnu stylu hry, či aspoň rozestavení, ve snaze zaskočit protivníka a zároveň trochu okysličit vlastní tým.

Klíčovým hybatelem oné změny by mohlo být zranění důležitého středopolaře Idrissy Gueyeho, který si z pondělního utkání odnesl bolavý šrám. Jeho případnou absenci lze vyřešit přeskupením na formaci se třemi stopery, nebo také náhradou muže za muže. Při druhém řešení připadá v úvahu mladý Tom Davies, či Morgan Schneiderlin, pro něhož to může být poslední šance v Evertonu.

Silva v rámci předzápasové přípravy určitě odhalil, že loni na Etihad Stadium při remíze 1:1 odehrál velmi dobrých 90 minut Dominic Calvert-Lewin. Nasazení energického a rychlého útočníka je jednou z variant i letos.

Úspěch na hřišti silného Manchesteru City by se rovnal malému vánočnímu zázraku, který by čeští a slovenští Evertonians zcela jistě náležitě oslavili na svém srazu. Chceš slavit s nimi?

Co: Manchester City FC – Everton FC, 17. kolo Premier League
Kdy: 15. 12. 2018 od 13:30 SEČ
Kde: Ashton New Road, Manchester (kapacita: 55 097)
Rozhodčí: Craig Pawson