Manchester City – Everton 3:1

16/12/2018 0 Od Riči

Pep Guardiola po zápase: „Everton si vypracoval dvě, tři šance, což se v zápasech s námi běžně nestává. Je to špičkový tým.“ Špičkový tým, který ale duel na Etihad Stadium prohrál vinou lacině inkasovaných branek a slabé produktivity v zakončení.

„Musím upřímně přiznat, že si domácí zasloužili tři body. Byli efektivnější než my. Do prvního gólu se hra vyvíjela, jak jsme plánovali. Následkem jedné chyby jsme však začali ztrácet sebevědomí,“ zhodnotil utkání rovněž Guardiolův protějšek Marco Silva.

Portugalský manažer se odhodlal zraněného klíčového záložníka Idrissu Gueyeho nahradit stoperem Zoumou, Toffees tak poprvé v sezóně zaujali rozestavení se třemi stopery. To znamenalo více defenzivnějších povinností pro středopolaře Gomese a Sigurdssona. Na hrotu útoku dostal příležitost mladý Calvert-Lewin, jehož z křídelních prostorů doplňovali Brazilci Richarlison s Bernardem.

Hra se třemi středními obránci Manchester City opravdu překvapila, alespoň tedy v úvodu utkání, kdy se Everton nenechával zatlačit, a naopak si vytvořil šanci, která měla skončit brankou. Digne vyprodukoval přesný centr, jenž z voleje poslal zblízka nad břevno Richarlison.

Postupem času se Citizens, hrající bez svých nejlepších hráčů, dostávali do správné provozní teploty a defenziva Evertonu musela být ostražitá. Po jednom z centrů Keane nešťastně trefil míč ve skluzu a o sekundu později děkoval Pickfordovi, že míč směřující do brány dokázal vyškrábnout perfektním zákrokem. Proti dalšímu zaváhání svého spoluhráče byl už ale anglický brankář překrátký. Mina přebral od Pickforda rozehrávku od brány a dlouhý odkop hloupě nasměroval do středu hřiště, čímž založil rychlý útok soupeře do otevřené obrany, který po Saného přihrávce přesně zakončil Gabriel Jesus – 1:0.

Do poločasové přestávky Manchester City diktoval tempo hry a Toffees byli rádi, že se skóre již nezměnilo. Proti Mahrezově střele pohotově zasáhl Pickford.

Pět minut po poločasové pauze se ale domácí dočkali. Mina s Keanem nechali ve vápně trestuhodně volného Jesuse, jenž neopovrhl Saného centrem – 2:0. Silva správně zareagoval střídáním a stáhl ze hřiště nevýraznou dvojici Coleman, Bernard. Zejména první jmenovaný se po celé utkání trápil a nestíhal pokrývat aktivního Saného. Po střídání Everton opustil od hry se třemi stopery, jeden z nich Kurt Zouma se přesunul na pravý kraj obrany. Novicové Walcott a Lookman se postavili na křídla.

Netrvalo dlouho a Silva za své střídání sklidil ovoce. V 65. minutě Gomes rozjel útočnou akci, na jejímž konci Dominic Calvert-Lewin uklidil hlavičkou do sítě Digneho – 2:1. City si ale dvougólové vedení vzali brzy zpět. Další pochybné bránění obrany Evertonu využil střídající Sterling, nikým neatakován hlavičkou překonal Pickforda – 3:1.

Ke cti Evertonu třeba říct, že až do závěrečného hvizdu nevzdal snahu zvrátit zápas. Na rozdíl od svého soupeře ale své šance neproměňoval. Nabídku dobře hrajícího Lookman namířil Richarlison nad břevno a další přihrávku Lookmana neužitkoval z prostoru malého vápna ani Walcott. Za zmínku stojí rovněž pěkná patička Calverta-Lewina, kterou zneškodnil brankář Ederson. Calvert-Lewin však potvrdil, že pokud dostane správné míče do vápna, dokáže se prosadit. Stejně jako střídající Lookman si řekl o místo v základní sestavě v nadcházejícím utkání s Tottenhamem.

Jádro československého fanklubu tak společně v Bratislavě sledovalo (o našem srazu v jiném článku), jak Toffees nevyhráli ani čtvrté utkání v řadě, což představuje nejdelší sérii bez tříbodové zisku v aktuální sezońě.

Branky: 22. a 50. Gabriel Jesus, 69. Raheem Sterling – 65. Dominic Calvert-Lewin

ŽK: 76. Fabian Delph – 19. Lucas Digne, 76. Dominic Calvert-Lewin

Manchester City: Ederson, Kyle Walker, Nicolás Otamendi, Aymeric Laporte, Fabian Delph, Bernardo Silva, Fernandinho, İlkay Gündogan, Riyad Mahrez (75. Kevin De Bruyne), Leroy Sané (66. Raheem Sterling), Gabriel Jesus

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman (57. Theo Walcott), Kurt Zouma, Michael Keane, Yerry Mina, Lucas Digne, Gylfi Sigurdsson (81. Tom Davies), André Gomes, Bernard (57. Ademola Lookman), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison

Rozhodčí: Craig Pawson