Burnley – Everton 1:5

27/12/2018 0 Od Javor

7000!

Richarlison začal na lavičce, stejně jako Vydra. A zjevně to mělo kladný účinek na produktivitu. Již ve druhé minutě centr Bernarda zleva proměnil Mina hlavičkou v sedmitisící gól Evertonu v nejvyšší soutěži, přičemž druhý takový klub v Anglii nenajdete – 0:1! A brzy bylo zvýšeno – k trestňáku se pět metrů za velkým výpnem postavil Digne a přesně poslal míč k bližší tyči – 0:2! Everton asi opravdu našel Bainesova nástupce. Skvělou první půlku prvního poločasu zakončil Sigurdsson proměněnou penaltou po ruce Meeho, tentokrát stačila normální střela k tyči – 0:3! Domáci se dopředu opravdu neprosazovali a Pickford se v brance nudil. Trochu ale vzplály emoce, atmosféru musel uklidnit žlutými kartami pro Lowtona se Sigurdssonem rozhodčí. A před poločasem bylo po rohu sníženo. Hlavičku Tarkowského ještě vytáhl z čáry Keane, ale dorážka Gibsona z otočky již napnula síť – 1:3. Clarets i nadále hrozili z rohových kopů, ale podařilo se neinkasovat, i kvůli skvělé hlavičce Zoumy.

A Tarkowski mohl hned na začátku druhé půle snížit. Míč se mu ale po centru zleva a zakončení ze čtyř metrů od nohy spíše odrazil, takže přeletěl břevno. Reakce „hlava v dlaních“ byla vševypovídající. Domácí měli další šance, i jeden nebezpečný závar, ale vše se podařilo ubránit, i za cenu velmi osvobozujících odkopů. Digne si tedy opět vzal slovo. Odražený míč po rohu napálil z velké dálky do sítě – 1:4! Ve zbytku zápase už jen Gudmundsson těsně minul tyčku brány Evertonu a náhradník Richarlison v poslední minutě skóroval. Se zakončením se nijak nepáral a prostřelil brankáře k pravé tyči – 1:5!

Everton tak v posledních dvou zápasech ukázal vrchol i dno své sinusoidy. Jistá stabilizace výkonů je požadována.

Branky: 37. Gibson –  13. a 72. Digne, 2. Mina, 22. Sigurdsson z penalty, 90+3. Richarlison

Karty: 32. Lowton, 45. Gibson – 25. Sigurdsson, 30. Gomes, 90+1. Gana, 90.+4. Richarlison

Burnley: Hart – Lowton, Taylor, Tarkowski, Mee – Gibson (63. McNeil), Cork, Hendrick (63. Gudmundsson), Westwood – Vokes (73. Wood), Barnes

Everton: Pickford – Coleman, Keane, Zouma, Mina, Digne – Gomes (75. Gana) – Bernard (81. Davies), Sigurdsson, Walcott – Calvert-Lewin (67. Richarlison)

Rozhodčí: Michael Oliver

Diváci: 21 484