Preview: Brighton & Hove Albion – Everton

28/12/2018 0 Od Riči

Letošní ročník Premier League se přelévá do své druhé poloviny a Toffees prahnoucí po třech bodech zahájí odvety na jižním pobřeží Anglie. S rokem 2018 se však vítězně hodlají rozloučit rovněž domácí Seagulls.

Skončená polovina sezóny sice vyzývá k obšírnějšímu zhodnocení, to se však kvůli nahuštěnému zápasovému programu prozatím odkládá. Z povinnosti tedy aspoň stručně: Everton se po 19. kolech nachází na osmém místě s 27 body (sedmé a dvanácté místo dělí jen dva body). Sedm výher doplňuje šest remíz a stejný počet proher, skóre činí 31:29. Rukopis manažera Silvy je znát, mužstvo se chce prezentovat aktivním fotbalem, který přinesl nejednu pěknou branku. Velké plusy představují přínos letních posil a celková zlepšená atmosféra vyzařující z celého klubu. Přetrvávají však problémy v obranné součinnosti mužstva a dalšími dlouhodobějšími překážkami v cestě za vysněným progresem jsou absence gólového středního útočníka a lídra.

Everton si ve vánočním období střihl dva šílené zápasy. Po domácí debaklu 2:6 s Tottenhamem si o tři dny později spravil náladu na půdě Burnley, které deklasoval 5:1. O další tři dny později, v sobotu v Brightonu, tak pochopitelně bude chtít navázat na druhý výsledek.

Rychlý sled zápasů, už v úterý na Nový rok Toffees přivítají Leicester, může notně zamíchat se složením základní sestavy. Únava jednotlivých hráčů a taktické úmysly Silvy jistě budou hrát roli. Portugalský stratég na předzápasové tiskové konferenci pochválil hru mladého Calverta-Lewina, jenž se srdnatě bije o post útočníka číslo jedna. Pokud nastoupí také o víkendu, společnost mu nepochybně bude dělat Richarlison. Brazilec byl v utkání s Burnley šetřen a do hry zasáhl až na posledních 25 minut, což mu ovšem nebránilo vstřelit devátou ligovou branku.

Silva před novináři rovněž odmítl prozradit, zda bude pokračovat v rozestavení se třemi stopery, a připomněl již zdravého středopolaře Jamese McCarthyho, který stejně jako Kenny, Jagielka či Tosun čeká na svou šanci. Start Ademoly Lookmana je stále nejistý, talentovaný křídelník vinou zraněného kotníku zmeškal poslední dvě utkání a zatím trénuje pouze individuálně.

Aktuálně třináctý Brighton si v letošní sezóně drží na domácí půdě solidní formu, před vlastními diváky prohrál v lize pouze s Tottenhamem a Chelsea. Na druhou stranu v prosinci stejně jako Everton spíše klopýtá. Sérii tří ligových proher ukončil až na Boxing Day, kdy doma remizoval s Arsenalem 1:1.

V úvodním vzájemném souboji Everton ukázal, co na dobře organizovaného soupeře platí – rychlé kombinačními akce. Ono vítězství 3:1 z úvodu listopadu vlastně patřilo k nejlepším představením pod taktovkou Marca Silvy.

Manažer Brightonu a čerstvý šedesátník Chris Hughton nahání čas, aby se mu do soboty stihl uzdravit křídelník Izquierdo. Klíčový brankář Mathew Ryan z Austrálie, který v probíhajícím ligovém ročníku nechyběl ani minutu, a íránský křídelník Alireza Jahanbakhsh odcestovali plnit reprezentační povinnosti na Asijský pohár. Jiné absence Seagulls netrápí, anebo je úspěšně tají.

Jestliže Everton v posledním duelu s Burnley jako první anglický tým pokořil metu 7 000 vstřelených branek v nejvyšší soutěži, tak vězte, že duelem s Brightonem jako první mužstvo zaknihuje utkání č. 4 500 v anglické nejvyšší soutěži.

Co: Brighton & Hove Albion FC – Everton FC, 20. kolo Premier League
Kdy: 29. 12. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: American Express Community Stadium, Village Way, Brighton (kapacita: 30 750)
Rozhodčí: Andy Madley