Preview: Everton – Bournemouth

11/01/2019 0 Od Riči

Při pohledu na ligovou tabulku a nedávné výsledky lze konstatovat, že nedělní utkání na Goodison Parku bude nevypočitatelným soubojem dvou vyrovnaných celků s hrůzostrašnou formou (horší je v tomto ohledu pouze poslední Huddersfield).

Začněme zápasovými fakty Evertonu:

  • jeho týden stará výhra v FA Cupu nad soupeřem ze čtvrté ligy byla jen druhým triumfem v posledních devíti duelech (dvě remízy, pět proher)
  • na domácí půdě nevyhrál v posledních čtyřech ligových kolech, po dvou remízách a prohrách
  • prohrál čtyři z posledních pěti ligových kol, stejný počet porážek si připsal v úvodních 16 kolech letošní sezóny.

Pěkné, že? Na druhou stranu Bournemouth je na tom s formou snad ještě hůře:

  • prohrál šest po sobě jdoucích venkovních zápasů v lize
  • zvítězil pouze dvakrát v posledních 13 soutěžních střetnutích, přičemž až desetkrát odešel poražen
  • v posledních čtyřech zápasech inkasoval 15 branek.

Oba týmy přitom po 21 kolech aktuálního ročníku Premier League nasbíraly stejný počet bodů (27) a rovněž nastřílely stejný počet branek (31). Desátí Toffees jsou lepší než Cherries pouze v počtu inkasovaných gólů (31 ku 40).

Dost však bylo statistických údajů. Dalším důležitým poznatkem je, že minulým víkendem skončil více než měsíc dlouhý náročný program anglického fotbalu, a tak vítaná týdenní přestávka od zápasů, během níž se konečně mohlo odpočívat a důkladně střádat taktické strategie, může být odrazem k lepším zítřkům.

Upínání k lepším zítřkům bylo vůbec v táboře Evertonu v tomto týdnu velmi populární. Na výroční schůzi hovořily o velkých plánech klubu všechny kompetentní osoby z vedení a zároveň také vyjádřily důvěru manažerovi Silvovi. Ten poté na předzápasové tiskové konferenci správně podotkl, že cesta k lepším výsledkům vede přes nalezení ztraceného sebevědomí, které bylo naposledy viděno na začátku prosince v 95. minutě derby na Anfieldu (přívlastková věta je již parafrází autora článku, nikoliv manažera).

I když se v lednu na Goodison Parku zatím neposilovalo, fanoušci s netrpělivostí vyhlížejí nedělní složení základní sestavy. U několika míst totiž visí otazník, jmenovitě potom u stoperské dvojice, pravého obránce, křídelníků a útočníka. Aby těch otazníků nebylo málo, Silva připustil, že si dovede představit oba levé beky Digneho a Bainese v té samé jedenáctce na hřišti.

Bournemouth naopak vstoupil do lednového přestupového okna velmi zhurta a zalovil mezi náhradníky v Liverpoolu. Na půlroční hostování si vypůjčil pravého obránce Nathaniela Clyna a za ohromujících 19 milionů liber koupil 21letého útočníka Dominica Solankeho.

Solanke si však musí ještě počkat na premiéru v novém působišti, až do února ho na hřiště nepustí zranění. Mladý Angličan tak rozšířil početnou marodku Cherries. Vycházející manažerské hvězdě Eddiemu Howeovi totiž chybí dlouhodobě zranění Smith, Cook a Francis, navíc v neděli je nejistý start důležité čtveřice Gosling, King, Fraser a Wilson. Hlavně posledním dvou jmenovaných se v letošní sezóně náramně daří, Ryan Fraser je s devíti asistencemi nejlepším nahrávačem ligy a Callum Wilson vsítil už devět ligových branek. Ne nadarmo kolem něho krouží Chelsea.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 4.

Co: Everton FC – AFC Bournemouth, 22. kolo Premier League
Kdy: 13. 1. 2019 od 15:15 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Anthony Taylor