Everton – Bournemouth 2:0

13/01/2019 0 Od Riči

Třicet dlouhých a mizerných úvodních minut zápasu s Bournemouthem trvalo, než se Everton probral a začal předvádět výkon, který snesl přísnější kritéria, ale který hlavně přinesl tolik kýžené vítězství.

Manažer Silva učinil oproti týden starému utkání FA Cupu šest změn v základní sestavě. Od první minuty nastoupili Pickford, Kenny, Keane, Digne, Gomes a Richarlison, naopak ze sestavy vypadli Stekelenburg, Kenny, Mina, Digne, Davies a Calvert-Lewin. Zkušený Baines se nevešel ani na lavičku náhradníků.

Často diskutovaná ofenzivní trojice Toffees potom nastoupila ve složení Lookman, Richarlison, Bernard.

Hostům se nestihl uzdravit klíčový útočník a autor letošních devíti ligových branek Callum Wilson. Na druhou stranu zdraví povolilo hrát od první minuty Goslingovi, Fraserovi i Kingovi. Debut za Bournemouth si odbyl pravý bek Clyne, hostující z Liverpoolu.

Everton vstoupil do silně deštivého utkání velmi ospale a byli to Cherries, kteří měli blíže k úvodní brance. King v 14. minutě na půlící čáře přetlačil Zoumu, volného míče se zmocnil Stanislas, který okamžitě vysunul mladého Brookse, jehož zakončení zastavila tyč. Toffees se z režimu hibernace probrali až po půlhodině utkání a ze zvýšené aktivity pramenila Keanova šance ve 42. minutě. Anglický stoper po Digneho centru pohladil břevno.

Jak dobře Everton zakončil první poločas, tak stejně zahájil ten druhý. Na jeho začátku se objevil v obrovské možnosti Richarlison, ale zblízka trefil pouze Akého stojícího na brankové čáře. Na druhé straně kontroloval kapitán hostí Cook, po rohovém kopu nasměroval svou hlavičku půl metru nad břevno.

Kdy je lepší si otevřít střelecký účet v novém působišti než v době, kdy se tvůj tým trápí v zakončení? Odražený míč po rohovém kopu uzmul v 61. minutě aktivní Digne a přesným centrem našel Zoumu, jenž po skvělé hlavičce vstřelil první gól v Evertonu – 1:0. Posléze měl možnost navýšit vedení Toffees Richarlison, po Sigurdssonově nabídce však o metr hlavičkou v pádu minul bránu.

Jak už u Evertonu bývá zvykem, pokud drží vedení, závěrečné minuty zápasu jsou velmi nervózní. Ne nadarmo i dnes do konce závěrečného hvizdu dostali žlutou kartu hned čtyři hráči, a zejména Gomes nebyl daleko od vyloučení. Bournemouth si ke konci duelu podle očekávání vytvořil tlak, Everton ale díky klíčovým obranným zásahům Pickforda a Keanea proti Fraserovi a Goslingovi udržel čisté konto, a nakonec v posledních vteřinách pečetil vítězství. Výborný Lookman korunoval svůj výkon přihrávkou střídajícímu Calvertovi-Lewinovi, který ve vápně z prvního doteku přesně zamířil k tyči – 2:0.

Everton po více než dvou měsících dokázal triumfovat ve dvou soutěžních zápasech po sobě a nejen manažer Marco Silva doufá, že zlepšené výsledky pomohou pozvednout sebevědomí týmu, protože Toffees umí hrát fotbal, jen se nesmí bát.

Branky: 61. Kurt Zouma, 90+5. Dominic Calvert-Lewin

ŽK: 38. Bernard, 65. Michael Keane, 66. André Gomes, 66. Kurt Zouma, 84. Richarlison

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Michael Keane, Kurt Zouma, Lucas Digne, André Gomes, Idrissa Gueye, Gylfi Sigurdsson (90+3. Yerry Mina), Bernard (78. Theo Walcott), Ademola Lookman, Richarlison (87. Dominic Calvert-Lewin)

Bournemouth: Asmir Begović, Nathaniel Clyne, Steve Cook, Nathan Aké, Adam Smith, Junior Stanislas (68. Lys Mousset), Jefferson Lerma, Dan Gosling, Ryan Fraser, David Brooks (83. Jordon Ibe), Joshua King

Rozhodčí: Anthony Taylor

Diváci: 38 113