Huddersfield Town – Everton 0:1

29/01/2019 0 Od Riči

Toffees hrající posledních třicet minut bez vyloučeného Digneho dokázali díky organizované hře a skvělému Pickfordovi ubránit na půdě poslední Huddersfieldu hubené vítězství 1:0, jež svou desátou ligovou brankou v sezóně zajistil Richarlison.

Marco Silva provedl oproti sobotnímu nevydařenému pohárovému střetnutí s Milwallem hned pět změn v základní sestavě. Zraněného stopera Minu podle očekávání nahradil Zouma, místo Digneho zaskočil zkušený a dnes navíc kapitán Baines, Ganu (možná směřujícího do PSG) zastoupil ofenzivnější Davies, Bernard zaujal pozici pravého křídla místo Lookmana a na hrotu dostal šanci Tosun na úkor Calverta-Lewina. Na lavičce náhradníků se mimo jiné objevil James McCarthy, který kvůli zlomené noze a nabité konkurenci nebyl v zápasové nominaci déle než rok.

Everton vstoupil do utkání přímo ideálně. Ve třetí minutě si naběhl do vápna Davies a přesným pasem před bránou našel Richarlisona, jenž nadvakrát překonal gólmana Lössla – 0:1.

Hosté po vstřelené brance kontrolovali utkání a nepouštěli soupeře do žádných šancí. Silva vůbec poprvé v Evertonu sáhl k rozestavení 4-3-3, což se ukázalo při absenci Gany jako velmi správné rozhodnutí. Gomes stažený až před stopery se s přehledem chopil téměř veškeré rozehrávky, energický Davies oživil zálohu a staženější Sigurdsson byl více zapojen do hry. V útoku potom operoval zdravě agresivní Tosun, který také umně držel míče.

Pochopitelně je otázkou, nakolik dobrá hra pramenila z kvalitního výkonu Evertonu a nakolik ze slabé výkonu Huddersfieldu.

Cesta za vítězstvím se však Silvovým svěřencům začala komplikovat v 55. minutě, kdy musel odejít ze hřiště dobře hrající Baines, jehož postihlo zranění v oblasti boku. Na trávník vyběhl Digne a už za 11 minut trestuhodně zaspal při ofsajdovém systému, takže se jeho protivník Diakhaby dostal do samostatného nájezdu na Pickforda. Stíhajícímu Dignemu nezbývalo nic jiného, než zatáhnout za záchranou brzdu a Diakhabyho poslal nedovoleně k zemi. Následovala zasloužená červená karta a trestný kop z 20 metrů, který po střele střídajícího Mooye výborně vyrazil Pickford.

Silva stáhl útočníka Tosuna a uvolněný post levého obránce obsadil mladý Kenny, před nímž operoval Sigurdsson, který ovšem příliš nezvládal obranné činnosti a z levé strany Evertonu létalo do vápna dost centrů. S nimi si nicméně obrana Toffees překvapivě poradila, a když už ne, proti hlavičce Kachungy opět bravurně zasáhl Pickford.

Do konce utkání hosté přečkali tlak domácích a ze západního Yorkshire si odváží cenné tři body. Kromě nich však rovněž potěšil bojovný výkon a příslib, že trojice Gomes, Davies, Sigurdsson je dobrou volbu do středu pole.

Branka: 3. Richarlison

ŽK: 65. Jason Puncheon – 31. Bernard, 43. Cenk Tosun, 87. André Gomes, 90+5. Dominic Calvert-Lewin

ČK: 66. Lucas Digne

Huddersfield Town: Jonas Lössl, Florent Hadergjonaj, Mathias Jørgensen, Christopher Schindler, Terence Kongolo, Juninho Bacuna, Jonathan Hogg (55. Aaron Mooy), Jason Puncheon, Adama Diakhaby (87. Laurent Depoitre), Steve Mounié, Elias Kachunga (81. Chris Löwe)

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Michael Keane, Kurt Zouma, Leighton Baines (55. Lucas Digne), Tom Davies, André Gomes, Bernard, Gylfi Sigurdsson, Richarlison (86. Dominic Calvert-Lewin), Cenk Tosun (70. Jonjoe Kenny)

Rozhodčí: Stuart Attwell

Diváci: 23 699