Everton – Manchester City 0:2

06/02/2019 0 Od Riči

Everton nezůstal nic dlužen své pověsti a opět inkasoval po standardní situaci. Když se k tomu potom připočte prachbídná bilance s elitními týmy anglické ligy, prohra s Manchesterem City v předehrávce 27. kola vlastně ani nepřekvapuje.

Domácí se postavili k úvodnímu výkopu ve značně pozměněné sestavě. Oproti sobotnímu neúspěšnému duelu s Wolverhamptonem vypadla ze základní jedenáctky pětice Coleman, Baines, Sigurdsson, Richarlison a Tosun, kterou nahradila jiný pětice v obsazení Kenny, Digne, Gueye, Bernard a Calvert-Lewin. Manažer Marco Silva přitom zůstal věrný svému oblíbenému rozestavení 4-3-3 bez klasického tvůrce hry. Kapitánskou pásku navlékl na ruku dvacetiletý Tom Davies.

City se nijak neostýchalo a už od prvních minut se hnalo za úvodní brankou. Zpoza šestnáctky pálil těsně vedle Sané, po Pickfordově chybném výběhu hlavičkoval rovněž vedle Laporte a sérii šancí úřadujícího mistra završil v 18. minutě Gündogan střelou zblízka do břevna.

Posléze se do utkání začal aktivně zapojovat i Everton, dobrou bojovností a kombinačními akcemi se dostával na dostřel branky Edersona, byl to však paradoxně hostující Walker, jenž mohl posunout Toffees do vedení. Jeho hlavička plynoucí ze souboje s Bernardem po Walcottově centru neměla daleko od překonání vlastního gólmana.

Když už to vypadalo, že se oba týmy rozejdou k poločasové přestávce za bezbrankového stavu, domácí si na sebe opět upletli bič v podobě trestného kopu, který sudí Pawson správně nařídil po netaktickém faulu Gueyeho. K míči se ve 47. minutě postavil David Silva a přesným centrem našel nehlídaného Laporteho, přičemž při bránění chybovali Zouma a Gomes – 0:1.

Everton pokračoval v nadějném pozičním výkonu rovněž ve druhém poločase, svou hru si nikterak nekomplikoval a díky energickému představení s efektivním presinkem mu nedělalo potíže se přizpůsobit tempu zápasu, či ho dokonce příležitostně diktovat. Nicméně na rozdíl od soupeře si nevytvářel gólové šance, i když na druhou stranu City své příležitosti, jmenovitě pak Agüero a Sterling, nedokázalo přetavit v branku, takže se o hubené vítězství strachovalo až téměř do závěrečného hvizdu, než v 97. minutě přidal pojistku na triumfu střídající Jesus, který využil okna v otevřené obraně Evertonu – 0:2. Ofenziva Citizens je holt mnohem kvalitnější než ta Toffeees.

Manchester City se zásluhou zisku tří bodů posunul do čele tabulky, Everton na něho ztrácí 29 bodů a zůstává na devátém místě.

Branky: 45+2. Aymeric Laporte, 90+7. Gabriel Jesus

ŽK: 82. Kurt Zouma – 73. Fernandinho

Everton: Jordan Pickford, Lucas Digne, Kurt Zouma, Michael Keane, Jonjoe Kenny, Idrissa Gueye, Bernard (73. Richarlison), André Gomes (63. Gylfi Sigurdsson), Tom Davies, Dominic Calvert-Lewin, Theo Walcott (80. Cenk Tosun)

Manchester City: Ederson, Nicolás Otamendi, Kyle Walker, Aymeric Laporte, John Stones, David Silva (89. Kevin De Bruyne), Bernardo Silva, Fernandinho, İlkay Gündogan, Sergio Agüero (80. Gabriel Jesus), Leroy Sané (59. Raheem Sterling)

Rozhodčí: Craig Pawson

Diváci: 39 322