Preview: Watford – Everton

08/02/2019 0 Od Riči

V rámci 26. kola Everton zavítá na Vicarage Road, kde se vřelého přivítání rozhodně nedočká. Merseysiders totiž místním leží hluboko v žaludku.

Nevraživost z předměstí Londýna směrem k Goodison Parku se naplno rozpoutala během loňského ledna, kdy Watford z 10. místa tabulky propustil současného manažera Toffees Marca Silvu kvůli zhoršeným výsledkům, které byly údajně způsobeny jedním nejmenovaným klubem, jenž měl Portugalce lákat do svých řad pomocí nelegálních praktik.

Zástupci Watfordu následně Everton, nyní už jako jmenovaný klub, zažalovali před ligovou arbitráží, což pěkně nahlas ohlásili do médií. Spor ještě doteď zůstává nevyřešen, jelikož kluby nebyly s to vyřešit spor mezi sebou, a tak se už několik měsíců čeká na verdikt Premier League.

Již v mezidobí nicméně své názory bez servítek ventilovali na sociálních sítí fanoušci Hornets, kteří si své veledílo zloby schovali na vzájemný prosincový zápas. To si v hračkářství nakoupili plyšáky a pak s nimi mávali na Goodison Parku.

Rádoby vtipné narážky na Everton tím však neskončili. Po letošním 23. kole, kdy se Watford nacházel na sedmé příčce s 33 body a Evertonu na 11. příčce s 30 body, si oficiální twitterový účet Hornets toužil vystřelit z rok starého vyhazovu Silvy, který v lednu 2018 odsoudil bývalý fotbalista a nyní expert BBC Gary Lineker. Dobrý žert snad nikoho neurazí, ale jestliže se za toto faux pas bez jakékoliv známky respektu k Silvovi musel omlouvat až samotný předseda Watfordu, zdařilost tweetu netřeba dlouze hodnotit.

A aby toho ale nebylo málo, útočník Troy Deeney v tomto týdnu přilil olej do hodně svým vzkazem fanouškům Watfordu: „Bude lepší, když necháte Silvu být na pokoji. Jenom by to Everton motivovalo. Nechte to na nás, my jim nakopeme zadky.“

Marco Silva na komentář svého bývalého svěřence reagoval chladně, hráči Evertonu prý musí být, raději než na boj, připraveni odehrát fotbalový zápas.

Watford momentálně okupuje osmou příčku tabulky s 34 body, Toffees za ním zaostávají jen o jedno místo a jeden bod. Forma obou celků ovšem není nikterak oslnivá, ba naopak. Watford zvítězil pouze v jednom z posledních sedmi ligových kol (4 remízy, 2 prohry) a Everton pro změnu nasbíral od začátku prosince chabých 11 bodů. V tomto ohledu jsou horší pouze o záchranu bojující Fulham a Huddersfield.

Španělský manažer oblíbeného klubu známého zpěváka Eltona Johna – Javi Gracia – může po čtyřech kolech využít služeb uzdraveného a klíčového záložníka Abdoulaye Doucoureho. Kvůli zdravotním potížím mu ale chybí Roberto Pereyra, Isaac Success a Sebastian Prödl. Start pravého záložníka Kika Femenii zůstává nejistý.

Toffees budou stále postrádat zraněné obránce Bainese a Jagielku. Stav stopera Yerryho Miny se zlepšuje, v základní sestavě ho však nejspíše nelze očekávat. Ohledně složení úvodní jedenáctky jsou jiné větší otazníky. Udrží si mladý Kenny po dobrém výkonu se City místo v sestavě na úkor Colemana? Vrátí se do záložní řady Sigurdsson?  Jak bude vypadat obsazení křídelních postů a útoku?

Není tajemstvím, že nejpravděpodobněji přichází v úvahu rotace křídelníků. Nechávat na lavičce druhý zápas v řadě dvojici Richarlison, Lookman může být až příliš velkým luxusem, zvlášť pokud po hřišti běhá málo efektivní i kreativní Walcott a podobně málo efektivní Bernard.

Obrovským tématem v táboru Evertonu je špatné bránění standardních situací. Marco Silva neústupně lpí na zónovém bránění, na něhož osvojení však třeba čas a pochopení mezi hráči a manažerem. Rada z úst bývalého obránce Evertonu Sylvaina Distina, že defenzivní linie je při trestných kopech až příliš vysunutá, všechny problémy asi jen těžko vyřeší, může být však zajímavým bodem do diskuze.

Co: Watford FC – Everton FC, 26. kolo Premier League
Kdy: 09. 02. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: Vicarage Road, Watford (kapacita: 21 577)
Rozhodčí: Lee Probert