Zemřel Fred Pickering

18/02/2019 0 Od Javor

Stalo se tak 9. února letošního roku. Pojďme si tohoto rodáka z Blackburnu stručně připomenout.

Odchovanec tamních Rovers si na několik zápasů zaflirtoval s pozici levého obránce, ale nakonec se našel na pozici devítky. Jako člen BR vyhrál v roce 1959 Anglický pohár pro mladé, téhož roku debutoval v áčku. Když v listopadu roku 1963 pomohl hat-trickem v Goodison Parku vyhrát ligový zápas 4:2, tak nepochybně zaujal manažera Harryho Cattericka. Následek? O čtyři měsíce později putovalo na účet Rovers 85 000 liber, tehdejší britský rekord. Debut patřil k nezapomenutelným – výhra 6:1 nad Trees a nová akvizice se uvedla hat-trickem. Celkový brankový účet za dobu působení u nás? 70 gólů ve 115 zápasech, parádní to bilance.

Kvůli zranění kolene si nezahrál v roce 1966 na domácím MS a s Evertonem finále Anglického poháru. Ale obě akce dopadly dobře – Anglie získala dosud jediné zlato a Everton v dramatickém zápase Sheffield Wenesday taky porazil. Náhradník za Pickeringa? Jakýsi Mike Trebilcock, autor dvou branek při výhře 3:2. Když už jsem u reprezentace a branek, tak nemohu zatajit tuto bilanci – 5 banánů v pouhých třech zápasech je taky pěkné číslo.

V srpnu 1967 přestoupil do Birminghamu, tam vydržel dvě sezóny a šel do Blackpoolu. Tomu zajistil postup zpátky do nejvyšší soutěže opět hat-trickem, tentokrát na hřišti Prestonu. V dalších dvou týmech (Blackburn a Brighton) již kariéru jen dohrával.

Bylo mu 78…