Everton urovnal spor s Watfordem ohledně Silvy

25/02/2019 0 Od Riči

Everton a Watford se podle oficiálního prohlášení zveřejněného oběma kluby dohodly na “smírném řešení“ sporu ohledně údajného nedovoleného pokusu Toffees angažovat manažera Marca Silvu.

Vedení Hornets na jaře 2018 podalo formální stížnost k Premier League vůči Evertonu. Podle názoru hertfordshirského klubu se Merseysiders měli v listopadu 2017 po vyhazovu manažera Ronalda Koemana snažit zlákat Silvu do svých řad za pomocí nelegálních praktik.

Toffees tehdy, jak informovala britská média, nabízeli Watfordu za Silvu odškodné až ve výši 15 milionů liber. Klub z Vicarage Road byl ale v zamítavém postoji neoblomný a svého manažera neuvolnil.

Silva za několik dalších týdnů v lednu 2018 ale Watford přeci jenom opustil, když byl propuštěn kvůli zhoršeným výsledkům. Hornets zároveň v prohlášení na klubovém webu nepřímo obvinili Everton, že svým zájmem o Silvu narušil jeho koncentraci, což zapříčinilo pokles formy celého týmu.

Everton nakonec Koemana nahradil zkušeným Samem Allardycem, jehož však na konci sezóny propustil, a na opětovné uvolněné místo dosadil právě Portugalce Silvu.

Pokud by Premier League uznala praktiky Evertonu při angažování Silvy za nelegální, hrozila by Toffees vysoká pokuta, nebo v nejhorším případě spolu s finanční sankcí i odečet bodů.

Po měsících bezúspěšných jednáních ale nakonec kluby dospěly k vyřešení sporu mezi sebou, a tak Premier League nemusí vynášet rozsudek. Ačkoliv oficiálně nebyly odhaleny podrobnosti onoho “smírného řešení“, britskými médii se nejčastěji skloňuje částka ve výši 4 milionů liber, kterou Everton zaplatí Watfordu. Kluby pouze uvedly, že “již hodlají zapomenout na celou situaci a posunout se dále“.