Unsworth po prohře U23 nešetřil kritikou

11/04/2019 2 Od Riči

Výběr Evertonu do 23 let prohrál v poměru 3:4 klíčové utkání s Manchesterem City a vysloužil si kritiku manažera Unswortha. Ten dokonce pohrozil svým svěřencům, že s podobnými výkony nedosáhnou na kariéru v prvním týmu.

Toffees se v utkání na půdě soupeře ujali rychlého vedení, které zařídil brankou z penalty útočník Bassala Sambou. Domácí ale zásluhou tří branek v řadě otočili skóre střetnutí, a i když ve druhém poločase Sambou a Hornby srovnali stav, v 79. minutě rozhodl o výhře Citizens Jeremie Frimpong.

Sestřih branek najdete na oficiálním webu Evertonu.

Everton odehrál duel v rozestavení 4-4-2 a v následující sestavě: Virgínia – Astley (71. John), Feeney, Gibson, Galloway – Bowler, Adeniran, Markelo (59. Hornby), Broadhead – Sambou, Gordon (65. Foulds).

Jeho zaváhání znamená, že má aktuálně dvě kola před koncem ligového ročníku tříbodový náskok na druhý Brighton & Hove Albion. Everton v nadcházejícím ligovém kole, které se úskuteční příští pondělí 15. dubna na Goodison Parku, hostí právě Seagulls.

Výhra by svěřencům Davida Unsworth zaručila jistotu druhého titulu v posledních třech letech. Naopak bodový zisk Brightonu by oživil jeho naděje na mistrovské vavříny a o konečném pořadí Premier League 2, Division 1 by potom rozhodovalo až poslední 22. kolo.

Mladí Toffees uzavřou letošní ligovou sezónu 29. dubna na hřišti West Hamu. Rovněž v případě prohry ve vzájemném souboji s Brightonem by do tohoto finálového klání vstupovali s výhodou, jelikož oproti týmu z jižního pobřeží Anglie nastřádali lepší skóre – 29:12 versus 36:24.

Everton by tak připravil o titul pouze totální kolaps v posledních ligových kolech.

Manažera Davida Unswortha nicméně nadějný náskok neuspokojuje a po prohře s Manchesterem City, snad aby před nadcházejícím veledůležitým zápasem mobilizoval své hráče, nešetřil kritikou do vlastních řad: „Druhý gól byl pravděpodobně naší nejlepší brankou sezóny, celkový výkon týmu ale ani trochu nesplňoval naše letošní vysoké standardy. Jsem zklamaný zejména naší defenzivní hrou, a to nemyslím pouze obrannou řadu, ale i záložní, jež neplnila pokyny, které jsme stanovili před zápasem. Inkasovat čtyři branky je neakceptovatelné. Bránili jsme jako žáčci.“

45letý Unsworth je dobře známý svými upřímnými hodnoceními. Ostatně v loňské sezóně, kdy po odvolání Ronalda Koemana usedl na pět týdnů na lavičku prvního týmu Evertonu, se širší fotbalová veřejnost v Anglii přesvědčila o jeho přímočarosti nazývat i nepříjemné věci pravými jmény.

Bývalý obránce nejenže po víkendu zkritizoval své mužstvo za nepovedené představení, ale také bez okolků naznačil, že někteří jeho svěřenci nemusí výkonnostně stačit na vrcholový seniorský fotbal.

Unsworth při otázce na šance kapitána a stopera U23 Morgana Feeneyho ohledně jeho povýšení do prvního týmu Evertonu zvolil obecnou odpověď platící pro všechny mladíky: „Zopakuji, co jsem dříve v šatně řekl chlapcům. Toto mužstvo musí hrát konzistentně na patřičné úrovni po delší časové období, minimálně devět až deset týdnů. Pokud to dokážeme, potom se některým hráčům otevírá příležitost trénovat nebo dokonce hrát v prvním týmu Evertonu, či v jiném seniorském týmu. Bohužel ale ne všichni si vybojují tuto příležitost.

Nemluvím pouze o Morganovi, platí to pro celé mužstvo. Každý mladý fotbalista válčí o svou kariéru a mládežnický výběr do 23 let slouží jako odrazový můstek do světa velkého fotbalu. Pokud ale budeme předvádět výkony jako v utkání s Manchesterem City, mnoho našich hráčů může na seniorský fotbal zapomenout.“