Preview: Fulham – Everton

12/04/2019 9 Od Riči

Série tří ligových výher v řadě, shodou okolností se třemi různými londýnskými celky, je před finišem sezóny povzbuzujícím prvkem. Přidá Everton v sobotu na Craven Cottage výhru číslo 4 i proti čtvrtému londýnskému celku?

Netřeba chodit kolem horké kaše – Toffees jsou v duelu s Fulham favorité. Cottagers před týdnem prohrou v 33. kole s Watfordem stvrdili, že se do druhé ligy vrátí už po roce.

Ve své nováčkovské sezóně se jim toho mnoho nevydařilo. Současný manažer Scott Parker, který mám být jen dočasným řešením, je už třetím mužem na lavičce Fulhamu v probíhajícím ročníku. Tři manažeři během jedné sezóny je známou zkušeností i pro Everton, který ale naštěstí loni nedopadl tak mizerně jako Fulham.

Majitel Fulhamu Shahid Khan zvolil přes léto cestu početných investicí do kádru, a tak manažer Slaviša Jokanović vítal mnoho nových fotbalistů, jejichž příchody stály klub více než 100 milionů liber. Po slabším startu ale Khan ztratil s Jokanovićem trpělivost a nehledě na koncepční práci nahradil Srba Claudiem Ranierim, strůjcem leicesterského zázraku. Avšak ani zkušenostmi ostřílený Ital nedokázal zkrotit chaos na Craven Cottage, odvolání se dočkal již na konci února po necelých čtyřech měsících ve funkci. Jeho místo zaujal bývalý záložník a od léta asistent manažera Scott Parker, který si na prahu své manažerské kariéry mohl jen těžko představit náročnější výzvu.

Následkem výše popsaných turbulentních měsíců je to, že na Craven Cottage se momentálně střídá bída s nouzí. Mužstvo v posledních třinácti ligových kolech zvítězilo jen jednou, a to ještě na konci ledna, od čehož uplynulo už devět zápasů. Navíc v každém z těchto třinácti duelů Fulham inkasoval minimálně dvě branky.

Suma sumárum: Cottagers jsou po 33. kolech na předposledním devatenáctém místě s 17 nasbíranými body (za čtyři výhry a pět remíz).

Bude velkou záhadou, zda 38letý Parker zvládne namotivovat své svěřence do letošních pěti zbývajících zápasů. Aspoň někteří hráči si ale musí uvědomit, že pokud už nechtějí bojovat za klub, hrají o vlastní budoucnost. Chambers, Sessegnon, Seri, Babel, Schürrle či Mitrović by rozhodně měli mít ambice nastupovat v Premier League i v následující sezóně.

To aktuálně devátý Everton se naopak nachází v naprosto odlišném – a pro jeho fanoušky velmi vítaném – rozpoložení. Od únorové dvoutýdenní pauzy předvádí až na závěrečný kolaps v Newcastlu daleko konkurenceschopnější výkony než v zimním období. Ovocem zlepšené hry jsou vzpomínané tři ligové výhry v řadě, což se manažerovi Marcovi Silvovi podařilo v Evertonu vůbec poprvé.

Kromě líbivých ofenzivních výkonů si mužstvo počíná spolehlivě i v obraně, v posledních šesti zápasech udrželo čtyři čistá konta, ačkoliv ve středu obrany nastoupily čtyři odlišné stoperské dvojice (Keane-Jagielka, Keane-Zouma, Keane-Mina, Zouma-Jagielka). Nejen Silva přičítá formu znovunalezenému sebevědomí a pokročilejší sehranosti.

U nedělního domácího triumfu s Arsenalem chyběl nemocný stoper Keane, kterého na poslední chvíli nahradil zkušený Jagielka, jenž nakonec vsítil jedinou branku střetnutí. Keane se již zotavil, bude tak zajímavé odtajnit, komu dá Silva přednost v základní sestavě. Jiné změny v úvodní jedenáctce se nepředpokládají.

Po dvou zápasech může usednout na lavičku náhradníků záložník Morgan Schneiderlin, který už překonal menší zdravotní trable s kotníkem. Stoper Yerry Mina, jehož trápí svalové zranění, začal s individuálním tréninkem a jeho návrat do plné kondice je plánován na květen.

Na straně Fulhamu zdravotní problémy zcela určitě nepustí do hry brankáře Marcuse Bettinelliho, stopera Alfieho Mawsona a záložníka Lazara Markoviće. O stavu křídelníka Floyda Ayitého se rozhodne až v den výkopu.

Co: Fulham FC – Everton FC, 34. kolo Premier League
Kdy: 13. 04. 2019 od 16:00 SEČ
Kde: Craven Cottage, Fulham, Londýn (kapacita: 25 700)
Rozhodčí: Lee Probert