Fulham – Everton 2:0

13/04/2019 11 Od Riči

Je to naděje, která vás zabíjí. Everton po sérii tří vyhraných zápasů podlehl již sestupujícímu Fulhamu, který naopak uťal černou šňůru devíti porážek v řadě.

Vítězná sestava se nemění, a tak uzdravený stoper Keane usedl jenom na lavičku náhradníků a místo v základní sestavě si udržel kapitán Jagielka, který před týdnem brankou rozhodl o výhře nad Arsenalem.

Na Craven Cottage ale zkušený obránce prožíval o poznání horší duel. Domácí útočník Aleksandar Mitrović působil defenzivě Toffees velké problémy a byl to právě 36letý Jagielka, kterého Srb nachytával v nedbalkách nejčastěji. Nejblíže k brance byl Mitrović ve 42. minutě, kdy svou utaženou střelou orazítkoval břevno.

Everton byl v prvním poločase o poznání horším týmem. Za Cottagers zaostával v nasazení, pohybu i agresivitě a slabého brankáře Rica ani pořádně neohrozil.

Těžko říct, jak vypadala poločasová přestávka v kabině Toffees, jelikož otupělý výkon z prvního poločasu plynul pokračoval i v úvodu druhé pětačtyřicetiminutovky. Fulham se zaslouženě ujal vedení už ve 46. minutě. Babel se na levé straně až příliš snadno prošel do vápna a připravil ideální palebnou pozici pro Cairneyho, jenž umístěnou ranou k tyči otevřel skóre – 1:0.

Toffees se po inkasovaném gólu konečně probrali a si vypracovali první vážnější ohrožení branky domácích. V 59. minutě Sigurdsson perfektně uvolnil Calverta-Lewina, ale mladý útočník ve stoprocentní příležitosti nastřelil jen tyčku.

Everton zahozená šance mrzela dvojnásob, protože o osm později Mitrović na půlící čáře nastartoval Babela, jemuž rychlostně nestíhal Coleman, a bývalý hráč Liverpoolu svůj nájezd na Pickforda zakončil přesným lobem – 2:0. Až dvougólové manko donutilo manažera Silvu ke střídání. Ademola Lookman nahradil Sigurdssona, který byl dnes poněkud nevýrazný, přesto jeho kreativita mohla za nepříznivého stavu přijít vhod. Gomes i Gueye, již zůstali na hřišti, nabízejí do ofenzivy o mnoho méně než Islanďan.

Rozhození hosté si ve zbytku střetnutí už nedokázali vytvořit trvalejší tlak a změnu nepřineslo ani dvojité střídaní, v němž Walcott a Tosun vyměnili brazilské duo Bernard, Richarlison.

Toffees od první minuty utkání na Craven Cottage tahali za kratší konec, nevycházelo jim prakticky nic, proto nutno konstatovat, že předposlednímu Fulhamu podlehli zaslouženě.

Kdyby Everton ve 34. kole zvítězil, poskočil by z devátého na sedmé místo, jelikož jeho v tabulce lépe postavení konkurenti Leicester a Wolverhampton Wanderers rovněž prohráli své zápasy. Na „kdyby“ se ale ve fotbale nehraje a adekvátní odpovědí na dnešní nevydařený zápas je pouze tvrdá práce a zodpovědný výkon za týden v domácím souboji s Manchesterem United.

Branky: 46. Tom Cairney, 69. Ryan Babel

ŽK: 48. Tim Ream, 57. Maxime Le Marchand – 44. Richarlison

Fulham: Sergio Rico, Calum Chambers, Maxime Le Marchand, Tim Ream, Timothy Fosu-Mensah (65. Cyrus Christie), Ryan Sessegnon, André-Frank Zambo (89. Dennis Odoi), Tom Cairney, Joe Bryan, Aleksandar Mitrović, Ryan Babel (83. Jean Michaël Seri)

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Phil Jagielka, Kurt Zouma, Lucas Digne, André Gomes, Idrissa Gueye, Gylfi Sigurdsson (76. Ademola Lookman), Bernard (85. Theo Walcott), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison (84. Cenk Tosun)

Rozhodčí: Lee Probert

Diváci: 24 971