Kapitán Jagielka skončí v Evertonu

04/06/2019 0 Od Riči

Phil Jagielka se nedočkal od Evertonu nabídky nové smlouvy a po vypršení té stávající na konci měsíce opustí klub, v němž strávil 12 let.

36letý stoper potvrdil odchod dnes odpoledne na svém instagramovém účtu: „Dříve jsem se nemohl vyjádřit k mé budoucnosti, protože jsem čekal na rozhodnutí klubu. Bohužel moje angažmá v Evertonu se po 12 fantastických sezónách chýlí ke konci. Měl jsem to štěstí odehrát přes 380 zápasů a být kapitánem šest let.

Rád bych poděkoval všem hráčům, s nimiž jsem nastupoval, celému klubovému personálu, který mi pomáhal, předsedovi a v neposlední řadě úžasným fanouškům. Přeji všem svázaným s tímto výjimečným klubem jen to nejlepší.“

Jagielku přivedl do klubu manažer David Moyes v roce 2007, Toffees za tehdy mladého defenzivního univerzála zaplatili Sheffieldu United čtyři miliony liber.

Rodák z Manchesteru přestupu na Goodison Parku zprvu vysedával na lavičce náhradníků, po několika měsících ale dostal kýženou šanci v základní sestavě, za níž se odvděčil perfektními výkony, a postupně se vypracoval mezi klíčové muže Moyesova týmu a nejlepší stopery Premier League. Na komplexního a spolehlivého stopera ale i přes jeho postuující věk posléze sázeli i další Skotovi nástupci v manažerské funkci – Martínez, Koeman i Allardyce.

V sezónách 2008/09 a 2014/15 byl Jagielka vyhlášen nejlepším hráčem Evertonu, jehož v roce 2009 poslal proměněnou penaltou v semifinálovém rozstřelu s Manchesterem United do finále FA Cupu. Do následného finále s Chelsea, které Toffees prohráli 1:2, ho ale nepustilo vážné zranění kolena. Blízko, nicméně nakonec stálo daleko, vysněné trofeji s Evertonem byl Jagielka i v letech 2012 (semifinále FA Cupu) a 2016 (semifinále FA Cupu a Ligového poháru). Právě chybějící trofej zůstane snad jediným výraznějším nedostatkem na jeho ikonickém působení v modrém dresu.

V letošní sezóně pod novým manažerem Marcem Silvou nastoupil jen do sedmi zápasů, a tak poprvé od své první sezóny v Evertonu se musel smířit s dlouhodobou pozicí náhradníka.

Jeho blížící se konec v klubu naznačilo i poslední domácí střetnutí aktuální ročníku na Goodison Parku z počátku května. Jagielka do něho naskočil až v závěrečných minutách, aby se – i když tehdy ještě nebylo rozhodnuto o jeho budoucnosti – mohl rozloučit s fanoušky přímo z hrací plochy.

Předseda Bill Kenwright v dnešním rozhovoru pro oficiální klubový web označil Jagielku jako „jednoho z největších služebníků Evertonu“ a dodal: „Od prvního dne, kdy k nám v červenci 2007 přestoupil, symbolizoval, co znamená být Evertonianem. Navždy zůstane osobností ztělesňující ducha a hodnoty Blues.“

Jagielka rovněž ve 40 případech reprezentoval národní tým Anglie včetně dvou zápasů na mistrovství světa 2014, z něhož Albion vypadl už v základní skupině.

Zatím není zřejmé, kam povedou další jeho kroky. Nejčastěji se však skloňuje návrat do Sheffieldu United, který by do postupu do Premier League dozajista přivítal hráče Jagielkových kvalit a zkušeností.