Obrazem: Jagielkova kariéra v Evertonu

06/06/2019 5 Od Riči

12 sezón, 385 odehraných zápasů, 19 vstřelených branek, šest let kapitánem, konzistetní výkonnostní spolehlivost a v dobách svého zenitu jeden z nejlepších stoperů Premier League.

Takové bylo působení Phila Jagielky v Evertonu. Připomeňne si jeho nejlepší momenty prostřednictvím fotografií.

Jagielka přestoupil do Evertonu 4. července 2007 ze Sheffieldu United za čtyři miliony liber. Stejné léto manažer David Moyes přivedl také Leightona Bainese z Wiganu Athletic za šest milionů liber a Stevena Pienaara na hostování s opcí na přestup z Borussie Dortmund za 3 miliony liber. Jednalo se o jedno z nejpovedenějších přestupových oken v novodobé historii Evertonu.

25letý Phil Jagielka debutoval v Evertonu jako střídající hráč ve venkovním vítězném utkání 3:1 s Tottenhamem Hotspur v srpnu 2007. V základní sestavě se poprvé objevil o měsíc později ve vítězném souboji 2:1 s Boltonem Wanderers.

Poprvé vstřelil branku v dresu Blues v utkání s AZ Alkmaar v Poháru UEFA v prosinci 2007. Důležitější byl však jeho druhý gól v Evertonu (na obrázku), kterým o tři měsíce později rozhodl o domácí výhře 1:0 nad Readingem.

První ze svých 40 zápasů za anglický národní tým odehrál s Trinidadem a Tobagem v červnu 2008. V únoru 2009 se poté dočkal premiérové startu v základní sestavě v přátelském utkáním se silným Španělskem.

Duben 2009 a jeden z nejpamátnějších momentů Jagielkova působení v Evertonu. Proměněnou penaltou v rozstřelu semifinále FA Cupu s Manchesterem United poslal Toffees do finále. V něm si ale kvůli vážnému zranění kolena nezahrál. → video

Zmíněné zranění přetrhaných vazů v koleni Jagielku vyřadilo ze hry na téměř celý rok. Na hřiště se vrátil až na jaře 2010 a jeden z jeho prvních zápasů po zranění byla cenná výhra 2:0 na půdě stále lepšícího se Manchesteru City, jež byla zároveň jeho 99. odehraným duelem v Evertonu. Zápas č. 100 si Jagielka připsal o několik dní později při bezbrankové remíze s Wolverhamptonem Wanderers.

200. zápas za Toffees zaknihoval ve venkovním a bezbrankovém ligovém střetnutí s Southamptonem v lednu 2013.

Jagielka byl jeden ze symbolů éry Davida Moyese. Éry, v níž Everton stavěl na tvrdé práci a týmové soudržnosti. Skotský manažer v létě 2013 po odchodu Phila Nevilla jmenoval Jagielku kapitánem mužstva, jímž zůstal až do odchodu z klubu.

Snad nejzářivější moment. Jagielka v září 2014 odvrátil venkovní prohru v Merseyside derby s Liverpoolem brankou, na kterou budou Evertonians ještě dlouho vzpomínat. Dalekonosný volej do šibenice označil tehdejší klubový manažer Roberto Martínez za nejlepší gól, jenž kdy viděl naživo. → video

Další a poslední jubilejní zápas načínající stovku odehraných vystoupení v Evertonu. 300. duel Jagielky se datuje do září 2015 na bezbrankovou remízu se Swansea City.

Jagielka se v říjnu 2015 v kvalifikačním zápase ME 2016 s Litvou stal prvním hráčem v historii Evertonu, který vedl Anglii s kapitánskou páskou.

Dva roky čekání na gól v dresu Evertonu ukončil Jagielka na jaře 2017 ve velkém stylu, když skóroval ve třech zápasech v řadě. Třetí branku v zápase s Burnley oslavil před tribunou Gwladys Street překvapivou akrobatickou oslavou. → video

V letošní a své poslední sezóně na Goodison Parku Jagielka nastoupil jen do sedmi zápasů. Jeho nejlepším vystoupením bylo dubnové domácí klání s Arsenalem, v němž vstřelenou brankou rozhodl o výhře 1:0. → video

Poslední 385. utkání odehrál na začátku května s Burnley. Do posledního domácího zápasu sezóny naskočil v 87. minutě, aby se mohl rozloučit s fanoušky přímo z hrací plochy. Seamus Coleman Jagielkovi okamžitě po jeho nástupu na hřiště předal kapitánskou pásku. Ovací z tribun se 36letý stoper dočkal posléze rovněž během tradičního děkovacího kolečka, kterým se na konci sezóny hráči loučí s Evertonians.