Z Evertonu za štěstím až do Číny

24/06/2019 0 Od Riči

Na jeho odchod do Číny mnozí hleděli se zachmuřeným obočím. Tyias Browning si ale své asijské angažmá pochvaluje.

Odchovanec Evertonu se v únoru rozhodl pro poněkud netradiční způsob, jak restartovat svou hibernující kariéru. Na prahu 25 let zanevřel na anglický fotbal a přestoupil do asijského velkoklubu Guangzhou Evergrande, kde pravidelně nastupuje pod vedením trenéra a bývalého špičkového stopera Fabia Cannavara.

„Na odlišné podmínky si stále zvykám,“ začal Browning rozhovor pro světovou zpravodajskou agenturu Reuters, „ve srovnání s anglickým fotbalem bych našel nespočet odlišností, moji spoluhráči a Fabio mi ale pomáhají s aklimatizací. Řekl bych, že se mi daří dobře sžívat s novým prostředím.

Lidé můj přestup odsuzovali, podle nich jsem odešel do Číny v mladém věku. Hledal jsem však novou výzvu, kterou si zatím užívám. Hraji pravidelně, a to je velmi důležité. Jsem rád, že jsem se nebál vyzkoušet si něco odlišného. Navíc je zde šťastná i moje rodina, což výrazně přispívá k osobní pohodě.“

Browning debutoval v dresu Evertonu v září roku 2014 ve venkovním Merseyside derby s Liverpoolem. Po raketovém startu se ale v následujících letech nedokázal nastálo prosadit do prvního týmu, celkově v něm odehrál pouze devět zápasů. Putoval tak po různých hostováních, než poslední měsíce dohrával v rezervě, čekajíc na konec smlouvy.

Své trápení nakonec ukončil předčasně, v únoru letošního roku zamířil do čínské ligy. Vybral si ho jeden z nejlepších asijských celků Guangzhou Evergrande, který zatím v aktuální sezóně stihl postoupit do osmifinále Asijské Ligy mistrů a po polovině čínské ligy se nachází na druhém místě tabulky s ambicí získat osmý titul za posledních devět let.

Spolu s výzvou vyzkoušet si exotické angažmá a poznat zemi svých předků Browninga zlákala do 30 milionového Guangzhou také vidina spolupráce s legendárním obráncem. Trenérem klubu, kterému se přezdívá South China Tigers, je od roku 2018 Fabio Cannavaro, mistr světa a vítěz ankety Zlatý míč v roce 2006.

„Jako obránce jsem si nemohl přát lepšího trenéra. Je velmi nápomocný, často se mi rovněž věnuje individuálně. Snad s ním budu spolupracovat ještě mnoho dalších let, protože na sobě pozoruji, jak se od příchodu neustále zlepšuji, k čemuž pochopitelně zásadní měrou přispívají i odehrané zápasy,“ prozradil bývalý anglický reprezentant do 21 let.

Čínská liga se v posledních letech stala známou coby odbytiště fotbalových hvězd, jež touží po tučné výplatní pásce i za cenu zápolení v kvalitativně horší soutěži. Pro Browninga ale peníze nebyly primárním důvodem odchodu do Asie. Jeho cílem je probít se do čínského národního týmu, za něhož by mohl hrát díky svému čínskému dědečkovi.

„Požádal jsem o čínské občanství. Popravdě příliš nerozumím celému procesu schvalování, jen jsem slyšel různé informace. Snad ale občanství dostanu, abych následně mohl zabojovat o místo v reprezentaci,“ pravil Browning, který by chtěl následovat Angličana Nica Yennarise, jenž před několika dny jako první hráč nenarozený v Asii nastoupil za čínské národní mužstvo.

Být reprezentantem země bez znalosti daného jazyka by představovalo značné komplikace, Browning se proto pokouší osvojit si mandarínštinu: „Je to příšerně těžké. Měl jsem asi dvanáct lekcí a opravdu s tím válčím. Aktuálně se zaměřuji hlavně na mluvení, naučit se číst a psát mi bude trvat roky. Poslouchám konverzace ostatních a snažím se zachytit každé slovo. Všichni ale mluví strašně rychle, není to vůbec snadné. Spoluhráči na mě naštěstí berou ohled. Také mě učí užitečné spisovné fráze a občas i nějaké ty vulgarismy. V komunikaci mi též velmi pomáhá překladač v telefonu.“

Guangzhou v nejbližším zápase čeká odveta osmifinále Asijské Ligy mistrů, soupeřem je čínský rival Shandong Luneng, za něhož hrají urostlí Evropané se zkušenostmi z Premier League Marouane Fellani a Graziano Pelle.

„Jako kdybychom hráli se Stoke City,“ připomněl si Browning fyzicky náročná utkání s Potters, „v defenzivě nám budou působit problémy, zejména potom v posledních minutách odvety, kdy rychle ubývají síly. Celkově ale máme lepší tým. Před prvním duelem jsem hovořil s Fellainim, rád jsem ho znovu potkal, v Evertonu jsme byli spoluhráči. Také on si užívá své čínské angažmá.“