Vytoužená posila: André Gomes

26/06/2019 4 Od Riči

Jeden z cílů aktuálního přestupového období se Evertonu podařilo splnit už na začátku léta, André Gomes se stává kmenovým hráčem Toffees poté, co byl zkompletován jeho přestup z Barcelony.

Katalánský velkoklub prodal Evertonu již třetího hráče během posledního roku. Loni přestoupili na Goodison Park obránci Lucas Digne a Yerry Mina, nyní natrvalo rozšířil řady Blues André Gomes, který uzavřel smlouvu na pět let. 25letý záložník tak dostane šanci navázat na své úspěšné roční hostování, během něhož si vydobyl pozici důležitého člena sestavy manažera Marca Silvy a uznání drtivé většiny fanoušků Evertonu.

Roční pobyt na Merseyside ale velmi kladně hodnotí i samotný hráč, který po nevydařeném angažmá v Barceloně opět našel ztracené sebevědomí a chuť do fotbalu.

„Jednalo se o velmi snadné rozhodnutí. Jsem rád, že jsem podepsal smlouvu s Evertonem. Letošní sezónu jsem si velmi užil. Chci být součástí něčeho výjimečného, a to jsem našel právě v Evertonu, který si navrch stanovil jasné ambice. Z celého srdce děkuji klubu za to, že vynaložil obrovské úsilí, aby mě získal. Během první roku jsem se cítil jako člen rodiny – to je pro mě nejdůležitější věc,“ neskrýval Gomes radost.

Everton tedy natrvalo získal vytouženou posilu, za níž zaplatí úřadujícímu španělského mistrovi částku základní částku v hodnotě 22 milionů liber, jak informují oficiální stránky Toffees. Oficiální web Barcelony sice ještě zmiňuje blíže nespecifikované bonusy, přesto jde z pohledu Evertonu o přívětivou sumu celého transferu. Jen pro srovnání: portugalský reprezentant přestupoval na Camp Nou z Valencie v roce 2016 za částku ve výši 29 milionů liber, k níž se ještě vázaly různé šestnáctimilionové bonusy.

Gomes začal hostování v Evertonu se svalovým zraněním, debut si tak mohl odbýt až v říjnu ve vítězném zápase devátého ligového kola s Crystalem Palace. Od té doby se zabydlel v základní sestavě a s Idrissou Gueyem vytvořil sehranou středovou dvojici. Senegalec vynikal v úspěšných zákrocích a odebírání míčů a Gomes se naopak výrazně přičinil ke zlepšení rozehrávky celého mužstva, jeho dominanci na míči a plynulejšímu přechodu do útoku.

Technicky zdatný fotbalista, jenž se stal před třemi lety mistrem Evropy, nakonec ve své první sezóně v Premier League odehrál 27 utkání. Lze předpokládat, že pokud mu zdravotní stav dovolí absolvovat kompletní letní přípravu na nový ročník, můžeme od něj očekávat ještě kvalitnější představení, konkrétně třeba větší vliv na ofenzivní hru Evertonu (v letošní ligové sezóně skóroval jen jednou, zaznamenal jednu asistenci a vytvořil jednu velkou šanci) a konzistentnější výkonnost (hlavně v období okolo Vánoc na něm byla znát únava z náročného programu).