BBC: Everton usiluje o Zoumu

27/06/2019 8 Od Riči

Everton podle informací britské zpravodajské stanice BBC usiluje o přestup stopera Kurta Zoumy, za něhož prý Chelsea může žádat částku okolo 30 milionů liber.

24letý francouzský obránce prožil na hostování v Evertonu úspěšnou sezónu. Zařadil se mezi klíčové hráče a svými výkony si vydobyl návrat do francouzského národního týmu. Zájem Toffees o prodloužení spolupráce se předpokládal.

Chelsea nicméně ještě stále nejmenovala náhradu za Itala Sarriho, který odešel do Juventusu. Novým manažerem Blues se však s největší pravděpodobností už v nejbližších dnech stane Frank Lampard, jenž dostal od svého dosavadní zaměstnavatele Derby County svolení jednat o angažmá na Stamford Bridge.

Fotbalový šéfredaktor BBC Phil McNulty uvádí ve svém článku, že nový manažer Chelsea bude muset schválit všechny odchody. Zouma ale údajně vyjádřil velkou touhu vrátit se do Evertonu a Chelsea by za jeho prodej mohla požadovat částku okolo 30 milionů liber.

Sportovní ředitel Toffees Marcel Brands určil nákup Zoumy jako další prioritu probíhajícího přestupového období poté, co byl dokončen přestup středopolaře Andrého Gomese z Barcelony za příznivou sumu ve výši 22 milionů liber.

Chelsea má už několik týdnů zakázané na rok registrovat nové hráče, trest ji udělila Mezinárodní fotbalová federace FIFA za porušování pravidel o uzavírání smluv s mladými hráči. Ač se londýnský celek odvolal proti rozhodnutí k Arbitrážnímu soudu pro sport, nepředpokládá se, že rozsudek bude vynesen do konce probíhajícího transferové období. Kluby v Premier League mohou uzavírat přestupy pouze do 8. srpna.

Everton v současnosti disponuje třemi středními obránci se zkušenostmi se seniorským fotbalem: Michaelem Keanem, Masonem Holgatem a Yerrym Minou. Mladíci Morgan Feeney a Lewis Gibson by měli zamířit na hostování do nižších soutěží.

Podle BBC se Toffees rovněž snaží prodat útočníka Cenka Tosuna, který se od svého příchodu z Besiktase v lednu 2018 za 27 milionů liber zaostává za očekáváním. Turecký reprezentant ale vyhlíží novou sezónu v barvách Evertonu.