AS Monako – Everton 0:1

20/07/2019 0 Od Riči

Everton završil osmidenní soustředění ve švýcarských Alpách jednogólovým vítězstvím nad Monakem, které zařídil sváteční střelec Seamus Coleman.

Střetnutí s monackým AS představovalo zatím největší ze tří zápasových testů probíhající přípravy, což dokumentovala i silná základní sestava Evertonu s několika loňskými oporami. Další šanci ukázat ale opět dostali také mladíci, na stoperu nastoupil Lewis Gibson slavící 19. narozeniny a na pravém křídle Nathan Broadhead.

A právě 21letý Velšan Broadhead, loni nejlepší hráč Evertonu do 23 let a zatím jedno z nepříjemnějších překvapení probíhající přípravy, zahrozil v zápase jako první, a to už v 6. minutě. V náběhu ho skvělým diagonálním pasem z hloubi pole oslovil Gomes, avšak jeho zakončení po hbitém uvolnění chyběla razance a přesnost.

Poměrně klidný začátek duelu, v němž se oba týmy snažili diktovat hru, narušila 24. minuta. Schneiderlinovu velmi zlou přihrávku zachytil na půlící čáře monacký Martins, kterého se vydal stíhat Gibson. Martins si na hranici vápna obhodil svého strážce, aby byl vzápětí zastaven nedovoleným skluzem zezadu. K odpískané penaltě se postavil Lopes, jehož neumístěnou střelu vyrazil Stekelenburg.

Toffees kontrovali dvěma nadějnými šancemi Niasseho, jež ale Senegalec, jako mnohokrát ve své kariéře, kvůli chybějící kvalitě nedokázal přetavit ve vážnější ohrožení. Na druhé straně připravený Stekelenburg vyrazil nebezpečnou střelu Fabregase.

Pěknou kombinační akcí se Blues zaskvěli před koncem poločasu. Po sérii přihrávek před šestnáctkou si Coleman narazil míč s Broadheadem, svým zakončením ale nakonec o metr minul bránu.

Everton o přestávce provedl pouze dvě střídání (francouzský oponent prvně střídal až po hodině hry a rovnou hromadně) a do druhého poločasu vstoupil s větší chutí. Postupně se ujal taktovky a vytvářel si nebezpečné šance. Střídající Davies pálil v 57. minutě po rohovém kopu jen těsně vedle brány a o pár minut později Niasse svůj úprk na bránu vyšperkoval zaškobrnutím, přesto zakončením patičkou a orazítkováním břevna – pro lepší představu rozhodně doporučuji zhlédnout sestřih ze zápasu, fanouška Evertonu ale unikátní Niasseho krkolomnost nezaskočí. Dobrou pasáž hry ze strany Toffees následně podpořil Digne, pálící volejem z nacvičeného rohu těsně vedle růžku brány.

Byl to ale 29letý útočník na jaře působící v Cardiffu, jenž stál na počátku jediného gólu střetnutí. V 72. minutě jeho zblokovanou střelu dorazil hlavičkou do brány kapitán Seamus Coleman.

Ve zbytku duelu Silva trochu prostřídal sestavu, na hřišti se objevili i třeba Kevin Mirallas či James McCarthy, kteří by měli být na odchodu z klubu. Novic Fabian Delph si na debut ještě bude muset počkat.

Mirallas se dobře ukázal v samém závěru, kdy po Niasseho přihrávce potáhl brejk a připravil palebnou pozici pro Walcotta, který trefil pouze soupeřova obránce stojícího na brankového čáře (ano, vskutku líbezná představa útoku ve složení Walcott, Niasse, Mirallas). Zápas posléze zakončil Tom Davies svou střelou do břevna.

Toffees předvedli solidní výkon, ukázali solidní fyzickou připravenost a několik pěkných kombinačních akcí. Škoda jen, že chyběl útočník, který by je dokázal zužitkovat. To však není novým problémem… Uvidíme, co na to sportovní ředitel Marcel Brands, jenž utkání sledoval přímo z místa s majoritním vlastníkem klubu Farhadem Moshirim.

Další test čeká Silvovi svěřence už ve středu, to se představí na hřišti druholigového Wiganu Athletic.

Sestřih utkání.

Branka: 72. Coleman

Everton: Stekelenburg – Coleman, Keane, Gibson, Digne – Schneiderlin (46. Davies), Gomes (83. Adeniran) – Broadhead (46. Walcott), Sigurdsson (78. McCarthy), Bernard (78. Mirallas) – Niasse

AS Monako: Benaglio – Dias (65. Pele), Panzo, Glik (65. Naldo), Chadli (65. Sidibe) – Rony Lopes (65. Ballo Toure), Jemerson (65. Millot), Fàbregas (65. Foster), Martins (65. Boschilia), Traoré (46. Golovin) – Sylla (65. Aholou)

Diváci: 1 100