Profil: Fabian Delph

21/07/2019 1 Od Javor

Máme nového levého záložníka, případně obránce. Pojďme si ho tedy stručně představit.

Rodák z Bradfordu začal svou kariéru v tamním City, jehož mužské áčko hraje momentálně čtvrtou ligu. Šikovný chlapec upoutal pozornost Paula Jewella, který ho doporučil trenérovi akademie Leedsu United. A tak se Fabianův první přestup konal již v 11 letech. V Leedsu dokončil i střední školu. Za United odehrál 8 sezón, přičemž v té poslední již bylo jasné, že třetí ligu přerostl. Také za ni získal cenu pro nejlepšího mladého hráče sezóny a nominaci na hráče sezóny. Leeds ale do druhé ligy nepostoupil, a tak bylo jasné, že se bude konat přestup. Již tehdy měl Everton zájem (stejně jako několik dalších klubů z PL), ale závod o jeho podpis vyhrála Aston Villa.

Během první sezóny v Birminghamu ho v rozletu zastavilo vážné zranění kolene, ale časem se vypracoval na klíčového  muže týmu a základní sestavy. Za sezónu 2013-14 ho fanoušci dokonce zvolili nejlepším hráčem týmu. A v té další nastal jeho tehdejší kariérní vrchol, kdy na posvátný mech ve Wembley přivedl Aston Villu jako kapitán do finále Anglického poháru. V něm jim ale Arsenal provedl ukázkovou anální laceraci.

No a v červenci téhož roku přestoupil do Manchesteru City. Tam byla konkurenci přece jen o dvě poznání vyšší, ale přesto v sezóně 2017-2018 patřil na pozici levého obránce do základní sestavy. Z té ho v minulé sezóně vytlačil Alexandr Zinčenko. A protože by Delph i nadále v City nehrál, tak mu zájem Evertonu přišel velmi vhod.

Loni se s anglickou reprezentací zúčastnil mistrovství světa, z pozice náhradníka odehrál cca 120 minut.