Friendly Preview: Opel Cup

26/07/2019 0 Od Riči

Dva týdny před startem nového ročníku Premier League budou Toffees ladit formu na jednodenním turnaji v Mainzu s tamějším týmem a španělskou Sevillou.

Mainz (neboli česky Mohuč), ležící na soutoku dvou mohutných německých řek Rýnu a Mohanu, je největším městem spolkové země Porýní-Falc. V době Sváté říše římské se jednalo o jedno z nejdůležitějších politických a křesťanských center. Milovníkům historie doporučuji začíst se do pramenů, najdou v nich zajímavé informace o slavném rodákovi Johannesovi Gutenbergovi, vynálezci knihtisku, důležitém mohučském arcibiskupství nebo Vratislavovi II., prvním českém králi, který právě v tomto městě obdržel svou korunu.

Kdo si nelibuje v poznávání dějin, a naopak raději žije okamžikem, může si pochutnat na známém vínu z přiléhavé oblasti Rheinhessen Pfalz.

Silvovi svěřenci ale neodcestovali na západ Německa poznávat minulá léta či degustovat. Ligová sezóna se neúprosně blíží, Everton ji zahájí už 10. srpna na půdě Crystal Palace, a tak nastává nejvyšší čas ladit formu.

Portugalský manažer vzal s sebou do letadla 29členný kádr, do něhož se nevešel útočník Oumar Niasse. Že by byl Senegalec na odchodu? Neodletěli ani další nepotřební hráči jako Muhamed Bešić, Yannick Bolasie či Cuco Martina, zato nominace se dočkal mladý ofenzivní talent Athony Gordon, jenž zaujal v úterním přátelském zápase s Wiganem, a mezi dalšími i Cenk Tosun. Turek po červnovém zranění kotníku nejspíše zasáhne do svého prvního zápasu probíhající přípravy.

Z prodloužené dovolené se zatím nevrátili Richarlison (čerstvý mistr Jižní Ameriky) a Idrissa Gueye (čerstvý vicemistr Afriky). První jmenovaný se má hlásit na tréninku v pondělí, druhý se už ale možná do Evertonu nevrátí.

O blížícím se odchodu Gany do pařížského St. Germain snad napsal každý deník nad Seinou. Zajímavé je, že Toffees si prý vyhlédli náhradu za Gueyeho právě v Mainzu. V jeho dresu odvádí nadějné výkony 23letý Jean-Philippe Gbamin, urostlý a inteligentní defenzivní záložník, který rovněž svede nastoupit jako stoper nebo pravý obránce. Během sobotního odpoledne ale do akce nezasáhne, jelikož si stále užívá prodlouženou dovolenou po Africkém poháru národů, na němž reprezentoval Pobřeží Slonoviny.

Jednodenní turnaj, v rámci něhož se každý účastník utká s každým v hodinu trvajících zápasech (2×30 minut), bude pro Everton možností otestovat svou připravenost na odlišné styly hry. Mainz skončil v loňské sezóně německé ligy na 12. místě, Sevilla zase obsadil ve španělské lize šesté místo. Oběma celkům přitom nová ligová sezóna začíná o týden později než v Anglii.

Zápasy Toffees na Opel Cupu bude jako všechny letošní letní přátelské souboje vysílat oficiální klubová stránka. Přístup k přenosu dostanou držitelé „International“ členství, jež na rok stojí 30 liber a pro členy oficiálního fanklubu je s padesátiprocentní slevou.

Co: Opel Cup
Kdy: 27. 07. 2019
13:00: Everton – Sevilla
14:30: Mainz 05 – Sevilla
16:00: Mainz 05 – Everton
Kde: Opel Arena, Eugen-Salomon-Straße 1, Mainz, Německo (kapacita: 34 000)