Friendly Preview: Werder Brémy – Everton

02/08/2019 3 Od Javor

Co se vám vybaví, když se řekne Brémy? Werder? Weserstadion? Přístav? Rivalita s Hamburkem?

To vše je správně. Anglická i německá liga začínají příští týden, Everton i Werder hrají svá první utkání příští týden v sobotu. A tak se není co divit, že se vzájemně domluvili na posledním přáteláku před jejím začátkem (pravda, Werder hraje Německý pohár ještě).

Pojďme si klub stručně představit. Werder byl založen 4. února 1899 a od roku 1924 hraje na svém současném stadionu. Ve třicátých letech vyhrál tři tituly v regionální lize a od padesátých let se datuje velká rivalita s HSV, která je samozřejmě i na meziměstské úrovni. V roce 1963 patřil Werder k zakládajícím členům Bundesligy. Po sestupu v roce 1981 přišlo velké oživení, když se na trenérskou lavičku posadil Otto Rehhagel. Ten dovedl Werder zpět do Bundesligy a období druhé poloviny let osmdesátých a první poloviny let devadesátých je nejúspěšnější v historii klubu. Dva tituly, dvě vítězství v Německém poháru, několik druhých míst v obou soutěžích a v roce 1992 dokonce přišla výhra v PVP. Rehhagel odešel v roce 1995, ještě nějakou dobu patřil tým do horní poloviny tabulky. Úspěsné oddobí na začátku tisíletí bylo ještě mezi lety 2003-7, kdy skončil tým nejhůř třetí včetně jednoho titulu. V současnosti patří tým ze severu Německa do středu tabulky – v minulé sezóně skončil osmý.

Kádr Werderu obsahuje v současnosti několik známých jmen, čeští fanoušci jistě budou znát Pavlenku a Gebre Selassieho, kapitánem týmu byl přes sezónou zvolen finský stoper Moisander, který v minulosti hrával za Ajax. Funkci klubové ikony plní útočník Pizarro, který je v Brémách již potřetí. A docela by mě zajímalo, ze kterého týmu přestoupil do Werderu Klaassen…

Evertonu se v přípravě nějak nedaří, zvládl pouze jednu výhru a i v rámci přestupů spíše oslaboval. Tak snad solidní výkon navrátí aspoň trochu sebevědomí. Budeme ho potřebovat.

Co: Werder Brémy – Everton
Kdy: 3. 8. 2019 od 15:00
Kde: Weserstadion, Brémy, Německo