Čtvrtá posila: Jean-Philippe Gbamin

02/08/2019 6 Od Riči

Netrvalo dlouho a Everton dostál slov opakovaně zaznívajících z úst manažera Silvy. Gueyeho, který před třemi dny odešel do PSG, nahrazuje nová posila – 23letý Gbamin z Mainzu.

Marco Silva se jen těžko vzdával Idrissy Gueyeho, za něhož pařížský velkoklub zaplatil 29 milionů liber. Portugalský stratég podmínil odchod klíčového defenzivního středopolaře nákupem nové šestky, jež bude schopna v dohledné době naskočit do základní sestavy a zamezit vzniklou díru. Pro splnění nelehkého úkolu byl vybrán Jean-Philippe Gbamin.

Reprezentant Pobřeží Slonoviny podepsal na Goodison Parku pětiletý kontrakt a vybral si dres s číslem 25. Částka přestupu nebylo oficiálně představena, média ale nejčastěji skloňují sumu ve výši 25 milionů liber. Úctyhodnou sumu si Gbamin vysloužil zejména svými výkony během posledních tří let, kdy po přestupu z francouzského Lensu, kde debutoval v seniorském fotbale, neustále zvyšoval svou výkonnostní laťku v německém Mainzu. Bundesligou prověřený defenzivní středopolař se díky svému potenciálu může zařadit mezi nejlepší hráče na svém postu i v anglické Premier League.

„Je to velký okamžik, mísí se ve mně hodně emocí,“ prozradil Gbamin pro klubovou televizi Toffees, „jsem odhodlaný dokázat na hřišti, proč mě Everton koupil. Stal jsou se součástí skvělého klubu s bohatou historií a velkými ambicemi. Manažer mi prozradil, že mohu pomoci týmu s progresem. Důležitý byl pro mě také rozhovor s Marcelem Brandsem, zvolil opravdu vhodná slova, aby mě ujistil o správnosti rozhodnutí přestoupit do Evertonu.

Co se týče mého stylu hru, vyžívám se v osobních soubojích. Během zápasu také hodně běhám a rozehrávám akce. Ucelený názor si ale udělají fanoušci sami. Mohu jen všechny ubezpečit, že budu tvrdě pracovat.“

Gbamin je sice náhradou za Gueyeho, nejedná se ale o typologicky zcela podobného hráče. Oproti Senegalcovi je urostlejší (186 cm, 83 kg), a i proto si solidně radí v hlavičkových duelech, naopak ale zaostává v mrštnosti.

Co je však důležité pro Silvův fotbal, který se vyznačuje dominancí na míči, Gbamin je technický zdatným fotbalistou. Dobře kryje míč i pod presinkem soupeře a nebojí se delšími a riskantnějšími přihrávkami zrychlit přechod do útoku.

 „Bundesliga pomohla jeho vývoji, prokázal své schopnosti v těžké soutěži. Myslím, že pasuje do našeho modelu hry. Jeho přítomnost v týmu nám dává nové možnosti v záložní řadě,“ přivítal posilu Marco Silva.

Gbamin během tří let v Mainzu odehrál celkem 95 utkání, v nichž vstřelil tři branky a zaznamenal čtyři asistence. Příležitostně alternoval také na stoperu, jeho primárním postem je ale defenzivní záloha. S novými spoluhráči se uvidí až v pondělí na tréninku, zítřejší zápas v německých Brémách ještě zmešká.

Poslední víkend před startem nového ročníku by Toffees měli zkompletovat ještě jeden přestup. 19letý útočník Moise Kean z Juventusu se prý v sobotu objeví v Liverpoolu, aby podstoupil zdravotní prohlídkou před podpisem smlouvy.