Skvělá posila do útoku: Talent Kean

04/08/2019 10 Od Riči

Evertonu se podařil husarský kousek, který dokazuje velké ambice klubu. Z Juventusu vykoupil rok před koncem smlouvy 19letého Moise Keana, jednoho z nejtalentovanějších útočníků v Evropě.

Italský reprezentant podepsal v novém působišti dlouholetý pětiletý kontrakt a číslo dresu si vybral 27. Juventus (na rozdíl od Toffees) na svém oficiálním webu informuje o základní částce přestupu v hodnotě 25,2 milionu liber, jež bude splacena v následujících třech letech, a k níž se ještě váží bonusy ve výši 2,2 milionu liber. Hráčův plat se podle Sky Sports pohybuje okolo sumy 52 tisíc liber týdně.

Juventus by navíc neměl mít právo zpětného odkupu, o čemž se v souvislosti s transferem hodně spekulovalo. Kluby se prý pouze dohodly na gentlemanské úmluvě, podle níž Everton bude informovat Italy o každé nabídce, kterou v budoucnu za Keana akceptuje.

„Když skončila loňská sezóna, po analýze jsme dospěli k rozhodnutí, že potřebujeme posílit útočnou řadu,“ dal se do vysvětlování manažer Marco Silva, „pochopitelně máme v kádru Cenka Tosuna a Dominica Calverta-Lewina, chtěli jsme však zvýšit konkurenci a přivést hráče, který nám nabízí více možností. Angažování Moise se ukázalo jako skvělá příležitost. Je silný, rychlý a disponuje dalšími několika důležitými přednostmi, jež z něj činí komplexního útočníka, přestože má stále pouze 19 let. Budeme s Moisem pracovat, zdůrazňuji ale, že mu dáme potřebný čas na adaptaci, aby dokázal svou kvalitu.“

Rodák ze severní Itálie, jehož rodiče pochází z Pobřeží Slonoviny, patří k nejzářivějším talentům na evropské scéně. V prvním týmu Juventusu debutoval už jako šestnáctiletý v listopadu 2016 v ligovém utkání s Pescarou a ještě v témže měsíci se stal prvním hráčem narozeným po roce 2000, který nastoupil v Lize mistrů.

V následující sezóně 2017/18 poslalo vedení Bianconeri svůj klenot na hostování do prvoligové Verony, za níž v 19 zápasech vstřelil čtyři branky. Před loňskou sezónou se už Kean vrátil do Juventusu, kde do jara vyhlížel větší šanci v A-týmu. Ta se naskytla v březnu – v 27. kole Serie A poprvé v kariéře naskočil v základní sestavě Staré dámy a rovnou se uvedl dvěma góly. Do konce ročníku potom zasáhl ještě do dalších osmi utkání, v nichž vstřelil čtyři branky, a pomohl Juventusu k obhajobě titulu. Svou průlomovou sezónu 2018/19 zakončil jako nejefektivnější střelec italské ligy, skóroval každých 89 minut.

Nový trenér Juventusu Maurizio Sarri, jenž na začátku letošního léta nahradil na lavičce Allegriho, se ale rozhodl sázet na zkušenější útočníky (Ronaldo, Higuaín, Mandžukić či Dybala).

„Jakmile jsem se dozvěděl o zájmu Evertonu, oznámil jsem svému agentovi (Mino Raiola) o touze přestoupit do klubu. Jsem polichocen, že mohu oblékat dres Evertonu. Budu tvrdě pracovat každý den, abychom dosáhli cílů, které klub stanovil, a abychom potěšili fanoušky,“ uvedl Kean ve svém prvním rozhovoru po podpisu smlouvy.

„Bez cílů se nikam neposunete. Jsem zvyklý vyhrávat a doufám, že svou vítěznou mentalitu přenesu i na můj nový tým. Marco Silva je velmi dobrý trenér, znám jeho metody a těším se na spolupráci s ním. Jsem připravený na novou výzvu,“ doplnil Kean, který debutoval v národním mužstvu Itálie už na podzim loňského roku a během jara následně vstřelil dvě branky ve dvou kvalifikačních zápasech o ME 2020.

Kean rovněž doufá, že na anglických stadionech najde příznivější prostředí než v Itálii, kde opakovaně čelil rasistickým pokřikům z řad primitivních individuí a v těžkých chvílích se navíc nedočkal úplného zastání ani z vlastní kabiny.