Alex Iwobi – šťastná sedmička?

08/08/2019 6 Od Riči

Everton zkompletoval v posledních minutách letního přestupového období v Anglii nákup 23letého křídelníka či ofenzivního záložníka Alexa Iwobiho, jehož si zavázal pětiletou smlouvu.

Jonas Lössl, André Gomes, Fabian Delph, Jean-Philippe Gbamin, Moise Kean, Djibril Sidibé a Alex Iwobi. 36násobný nigerijský reprezentant se stal sedmou a poslední letní posilou Evertonu, který za něj Arsenalu zaplatí základní částku v hodnotě 28 milionů liber plus případně ještě dalších šest milionů liber za výkonnostní bonusy, jak informuje BBC.

„Alex byl jedním z našich přestupových cílů, věřím, že jsme uzavřeli skvělý přestup. Hraje přímočaře, zároveň oplývá dobrou kopací technikou. Na hřišti se obětuje pro tým a může nastoupit jako křídlo i ofenzivní záložník,“ představil Iwobiho manažer Marco Silva.

„Potřebovali jsme zvýšit konkurenci na křídelních pozicích a trojici Richarlison, Bernard a Walcott doplnit o kvalitního hráče. Alex sedí do našeho stylu hry a byl odhodlaný přestoupit do Evertonu. I přes svůj mladý věk odehrál už více než 100 zápasů v Premier League a další si připsal na evropské pohárové a také mezinárodní scéně,“ doplnil Silva.

Iwobi se narodil v Nigérii, od čtyř let ale bydlí v Anglii a od osmi let působil v Arsenalu, v jehož dresu před téměř čtyřmi roky debutoval v profesionálním fotbale.

Za Gunners celkem odkroutil 149 zápasů s bilancí 15 vstřelených branek a 27 asistencí. V loňské sezóně se těšil velmi slušnému hernímu vytížení, naskočil až do 35 zápasů, v nichž zaznamenal tři branky a sedm asistencí.

Po příchodu drahého a vysoce talentovaného Nicolase Pepého by se však pravděpodobně snížil jeho prostor na hřišti. Iwobi totiž i přes všechny Silvou zmíněné přednosti často trpí na zbrklé řešení akcí před bránou soupeře, což se negativně projevuje zejména na jeho gólové produktivitě. Na druhou stranu se stále jedná o poměrného mladého hráče, který může pod dobrým vedením vyspět. Jeho 40 vytvořených šancí ze hry v loňské sezóně, nejvíce z celého týmu Arsenalu (ale také Evertonu), je dobrým základem pro další výkonnostní progres.

Po Iwobiho příchodu lze konstatovat, že Everton až na střed obrany posílil všechny pozice, jež si předsevzal. Nedoplnění kádru o stopera ale může být velkým problémem.