Sidibé další posilou

08/08/2019 4 Od Riči

Everton s končícím přestupovým obdobím nepolevuje v aktivitě, na roční hostování z monackého AS přichází čerstvě 27letý Djibril Sidibé, pravý obránce a mistr světa z roku 2018.

Toffees na začátku léta pustili na roční hostování do německého Schalke mladého Kennyho, angažování pravého beka bylo tedy jednou z priorit končícího přestupového období.

Podle informací oficiální webové stránky Evertonu je v dohodě o ročním hostování Sidibého rovněž zakotvena opce na přestup. Konkrétní částku transferu už však uvádí pouze francouzský deník L’Equipe: 2,3 milionu liber za hostování a 12,9 milionu liber za případný trvalý transfer.

„Rozhodnutí přijít do Evertonu bylo snadné. Zaujaly mě ambice klubu vyhrávat trofeje a příležitost zahrát si na nejvyšší úrovni. Jsem plně motivovaný a připravený pomoci Evertonu naplnit jeho cíle a také dosáhnout svých vlastních,“ uvedl se Sidibé.

Rodák z Troyes začal s fotbalovými krůčky a také debutoval na profesionální úrovni v rodném městě. Po postupu do první francouzské ligy přestoupil v roce 2012 coby 19letý z Troyes do Lille, kde si postupně vydobyl místo v základní sestavě a renomé v lize. Po čtyřech letech na severu Francie si ho vyhlédlo AS Monako, jemuž ve své debutové sezóně 2016/17 výrazně pomohl k zisku ligového titulu. V úspěšném ročníku byl dokonce zvolen do týmu roku Ligue 1.

Atletický pravý obránce navázal na velmi slušná představení i ve druhém roce v knížecím celku a odměnou mu byly pozvánky do národního týmu Francie. Na konci ročníku 2017/18 ale Sidibého potkalo zranění kolene, které se rozhodl neléčit operací, aby kvůli následné dlouhé rekonvalescenci nepřišel o účast na mistrovství světa 2018. Na šampionát v Rusku nakonec skutečně odcestoval, odehrál poslední utkání základní skupiny a stal se mistrem světa.

Nevyléčené koleno a špatná sezóna Monaka, které loni až do posledních kol bojovalo o prvoligovou příslušnost, měly však za následek Sidibého zhoršené výkony a občasné vysedávání na lavičce náhradníků.

Možnost štace v Evertonu tak pro 1,82 cm vysokého beka představuje vítaný a nový impuls v kariéře.

„Djibril je silný obránce se schopnostmi zaútočit, umí dobře centrovat a kombinovat se spoluhráči. Bylo důležité kvalitně zdvojit post pravého obránce, s Djibrilem a Seamusem se nám to podařilo,“ prozradil na adresu evertonského čísla 19 manažer Silva.

Sidibé během tří let v Monaku celkem odehrál 114 zápasů, v nichž vstřelil šest branek a připsal si 21 asistencí. Francii doposud reprezentoval v 18 zápasech, poslední start zaknihoval na zmíněném mistrovství světa 2018, ač mu nominace pravidelně chodily až do března letošního roku.

Pokud se jeho zdravotní problémy kolena neukáží jako závažné a ve své defenzivní hře minimalizuje nesoustředěnost, k níž zvykne inklinovat, Everton minimálně na rok rozšířil svůj kádr o hodnotného člena.