Preview: Everton – Watford

17/08/2019 4 Od Javor

První domácí zápas by se slušelo vyhrát. Zvlášť po spíše nic moc výkonu na hřišti Eagles.

Nový ročník PL už dorazil na Goodison Park. Prvními hosty budou pánové z Watfordu, tým, se kterým kvůli Richarlisonovi máme pravděpodobně nejhorší vztahy v celé lize (regionální rivalitu nepočítám). Oba týmy mají za sebou jeden zápas, takže nemá smysl dělat nějaké závěry. Nicméně Hornets začali opravdu špatně, prohráli 0:3 doma s Brightonem, týmem, který určitě není výrazně silnější než oni. Everton je na tom o trochu lépe, branku v Selhurst Parku nedostal, tak si aspoň odvezl bod za bezbrankovou remízu.

I letos chtěli Toffees jednoho plejera z Watfordu. Nabídli za francouzského záložníka Doucourého 32 milionů liber. Hornets jim řekli, že je to málo a musí svou nabídku zvýšit. Tím komunikace skončila, takže žlutočervená šestnáctka se nikam nestěhovala. Tým posílil o zajímavá jména. Z Rennes přišel za klubový rekord 27 milionů liber křídelník Sarr, z WBA byl podepsán zkušený stoper Dawson a na závěr přestupního období se podařilo získat zadarmo z Arsenalu  hroťáka Welbecka. Odchody? Lukebakio do Herthy Berlín a Sinclair byl poslán na hostování do VVV Venlo.

A že je v letošní sezóně na co navazovat. Ligové umístění nebylo kdovíjaké, pouze 11. místo. Jenže se velmi zadařilo v Anglickém poháru, Watford prošel až do finále (pravda, prohra 0:6 s Manchesterem City dojem z jinak povedeného vystoupení v soutěži pokazila). Vedení odměnilo manažera Garciu prodloužením smlouvy do roku 2023. Kapitánem týmu je klubová legenda Deeney a v klubu jsou i dva bývalí hráči Evertonu – Cleverley a Deulofeu.

Právě ten kvůli žaludečním problémům odehrál minule jen první poločas. Nyní je již v pořádku a jeho nastoupení v základní sestavě by nepřekvapilo. Dalšími absentéry budou Peňaranda, který kvůli zraněnému stehnu ani netrénuje s týmem a právě rekordní posila klubu Sarr. Ten je s týmem po vyřízení pracovního povolení teprve od středy a na jeho nasazení je brzy. Naopak Welbeck by mohl být nominován k zápasu, aspoň na lavičku.

Everton má taky své padlé. Zraněné stehno nepustí do utkání Delpha a jednozápasový trest za správně udělenou červenou kartu si musí odpykat Schneiderlin. A protože si zranil kotník Gomes (oficiálně se o jeho startu rozhodne před zápasem), tak je docela možné (a nejspíš i pravděpodobné), že na obranném záložníkovi nastoupí nesehrané duo Davies-Gbamin, tedy dvojice, která dohrávala utkání v Selhurst Parku.

Variantou je též nechat Gbamina na lavičce, posunout Sigurdssona dozadu vedle Daviese a na jeho obvyklou pozici vysunout Iwobiho. A zatímco brankář a obrana se měnit nebudou (není proč), tak v útoku může nastoupit ke svému debutu od první minuty Kean. Je to varianta, která se nabízí, DCL umí dobře zaměstnat obranu/stopery, ale není kdovíjak gólový.

P. S. Oceňuji, že ve Watfordu již nehrají při nástupu na hříště Z Cars, ale I´m still standing od bývalého majitele.

Co: Everton FC – Watford FC

Kdy: 17. 8. 2019 od 16:00, 2. kolo Premier League

TV: Tentokrát ne, ani záznam.

Kde: Goodison Park, Liverpool

Rozhodčí: Lee Mason –  Matthew Wilkes, Mark Scholes Čtvrtý rozhodčí: Scott Oldham
Videorozhodčí: Kevin Friend Asistent videorozhodčího: Marc Perry